Când va fi gata Catedrala Mântuirii Neamului

Csursa schita proiect final: sector5.ro

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare șantier din România, din ultimii 25 de ani, va fi gata la roșu, peste doi ani.

În 2017, se va ține prima slujbă religioasă în Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit jurnaliștilor de la stiri.tvr.ro.

Pentru ca această construcție să fie gata la roșu în 2017, 350 de muncitori lucrează, zi şi noapte, în schimburi, să ridice lăcaşul de cult. Catedrala va avea 120 m lungime şi tot atâţia în înălţime, și a fost proiectată să reziste la seisme de peste 8,5 grade pe scara Richter.

Începută în urmă cu aproape patru ani, costurile de ridicare a Catedralei Mântuirii Neamului vor fi de aproape 100 de milioane de euro, fără finisaje şi picturi. Până acum, Patriarhia spune că s-a cheltuit aproape jumătate din sumă.

Cu acești bani, catedrala este construită în prezent la roşu, în proporţie de 60%, iar  constructorii estimează că va fi gata în iunie 2017.

Dacă demararea construcției efective a început în urmă cu doi ani, ideea unui astfel de lăcaş de cult datează de la 1881, când, la doar câteva zile după declararea României regat, s-a vorbit pentru prima dată despre o catedrală a Mântuirii Neamului.

Primele schiţe au fost făcute abia după Primul Război Mondial, de arhitecţii vremii. După 1989, proiectul Catedrala Mântuirii Neamului este readus în atenţia publică, iar piatra de temelie avea să fie pusă de Patriarhul Daniel, în 2007.

 

Recomandările editorilor GreatNews: