Când va deveni obligatorie reciclarea resturilor vegetale în România?

Deșeuri vegetale. Foto: BPheonix / Flickr
Deșeuri vegetale. Foto: BPheonix / Flickr

Cu toate că selectarea gunoiului este abia la început în România, de la începutul anului viitor vor intra în vigoare măsuri mult mai stricte pentru cei care nu colectează separat deșeurile.

Astfel, de la 1 ianuarie, resturile alimentare și vegetale vor fi colectate separat de hârtie, plastic și metal. Potrivit Știrile TVR, societățile de salubrizare vor prelua aceste deșeuri pentru a le transforma în compost pentru agricultură.

Noile reglementări vin la pachet și cu sancțiuni pentru cei care nu le respectă. Astfel, firmele care încalcă legea vor putea fi amendate cu cel mult 20.000 de lei, în timp ce amenda minimă pentru persoanele fizice este de 400 de lei.

Multe dintre centrele de colectare a deșeurilor din România dispun de stații de compostare, însă acestea sunt rar folosite, în timp ce în alte zone, cum ar fi Bucureștiul și Ilfovul, centrele pentru realizarea compostului nu există.

Este greu de crezut, totuși, că legea se va putea aplica eficient în România, mai ales că, datele oficiale preluate de sursa citată arată că în România se reciclează, în prezent, doar 14% din deșeurile municipale.