Când se va anunța cum se va merge la școală în toamna aceasta

FOTO: coyot/Pixabay.com
FOTO: coyot/Pixabay.com

Părinții și elevii vor afla în ce condiții se va merge la școală peste două săptămâni. Potrivit secretarului de stat din ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pe 7 septembrie direcții de sănătate publică vor anunța datele epidemiologice în funcție de care școlile se înscriu într-unul dintre cele 3 scenarii: verde, galben sau roșu.

Toate procesele care tin de organizarea școlilor sunt deja publice, în linii mari acelea vor fi. E loc de îmbunătățire. teptăm recomandări din partea oricui are astfel de recomandăriCpuncte importante de reper, ce e menționat îacel proiect de act normativ este menționată și data de 7 septembriecând Direcțiile de Sănătate Publică vor evalua starea epidemiogică a fiecărei localități.

Vorbim de cele 3 scenarii și, ca să se poată identifica ce scenariu se aplică fiecărei școli, fiecărei localități în parte, acest lucru începe pe data de septembrie, când DSP-urile vor evalua rata de transmitere. Se face o informare către inspectoratele locale, către comitetele județene pentru situații de urgență și se pune în mișcare mecanismul, astfel încât să se poată seta locul în care se găsește fiecare localitate și măsurile pentru deschiderea anului școlar”, a spus Baciu la Digi24.

Ministerul Sănătății a publicat, săptămâna trecută, un proiect de ordin de ministru în care sunt cuprinse mai multe măsuri propuse împreună cu Grupul de lucru interministerial pentru începerea școlii. În ordinul de ministrul supus dezbaterii publice sunt mai multe „principii generale” pe care trebuie să le respecte profesorii și elevii.

„Măsurile esențiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii, includ:

  • Igienă riguroasă a mâinilor;
  • Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;
  • Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;
  • Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;
  • Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;
  • În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;
  • Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;
  • Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;
  • Unitățile de învățământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid și vor adopta norme specifice”, se arată în preambulul actului pus în dezbatere.

În ghidul cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății se face referire și la o declarație pe propria răspundere pe care trebuie să o completeze și să o semneze părinții.

Părinții trebuie să declare următoarele: 

  • Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

De asemenea, părinții mai trebuie să semneze faptul că în perioada suspendării cursurilor școlare, copilul „nu a avut nicio problemă de sănătate” sau „a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical” și se anexează o copie a documentelor medicale corespunzătoare, precum scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.