Când s-ar putea redeschide toate granițele țărilor din Uniunea Europeană

FOTO: jackmac34/Pixabay.com
FOTO: jackmac34/Pixabay.com

Comisia Europeană își dorește ca toate țările din Uniunea Europeană să-și ridici controalele frontierelor interne până la finalul acestei luni. Miniștrii din cele 27 de state membri discută astăzi acest subiect.

Cred că ne apropiem foarte mult de momentul în care ar trebui să ridicăm toate restricțiile la frontierele interne și controalele la frontiere. Voi propune statelor membre să ridice toate controalele la frontierele interne cât mai curând posibil. Și cred că o dată bună ar fi sfârșitul lunii iunie”, a spus comisarul European pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru Euronews.

În contextul apropierii sezonului turistic estival, țări precum Belgia și Franța au anunța redeschiderea frontierelor cu celelalte state europene de la 15 iunie. Avertismentele de călătorie vor fi ridicate și de Germania, iar Italia s-a redeschis turismului european de miercuri. Pe de altă parte, Spania a decis să redeschidă frontierele abia de la 1 iulie.

O problemă a fost ridicată de românii care urmau să-și facă vacanțele în Bulgaria sau Grecia, dar și în alte țări din UE. Mai exact, cei care se întorceau acasă ar fi urmat să stea două săptămâni în autoizolare.

Însă, pe 2 iunie premierul Ludovic Orban a anunțat că se lucrează la un pachet de măsuri care să fie aplicate după data de 15 iunie și care să le permită celor care vor să meargă în Grecia sau Bulgaria să nu mai stea în izolare 14 zile la întoarcerea în țară.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.