Când s-ar putea redeschide terasele, restaurantele și turismul

FOTO: MirceaIancu/Pixabay.com
FOTO: MirceaIancu/Pixabay.com

Restaurantele și terasele ar putea fi deschise începând cu 1 iunie, potrivit președintelului Federației Patronatelor din Turism, Mohammad Murad.

„Restaurantele, terasele vor fi redeschise de la 1 iunie, urmând ca hotelurile toate să fie redeschise pe 15 iunie. Luăm toate măsurile necesare în așa fel încât pe 15 iunie să fie startul pentru litoral 2020. Noi am cerut mai devreme, am făcut o reevaluare și am hotărât pe 15 iunie.

Avem promisiune de la Ludovic Orban privind șomajul tehnic, ne reduce chiriile la plajă, primă de reangajare. Avem o redeschidere din partea premierului. A spus că e important să repornim economia”, a declarat Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turism, pentru Antena 3.

Președintele Alianței pentru Turism, Daniel Mischie, a precizat, într-o conferință de presă online, că sezonul estival ar putea începe de la 15 iunie. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care reprezentanții HoReCa au avut-o cu premierul Ludovic Orban.

„Trebuie să spun că prim-ministrul are o atitudine prietenoasă faţă de turism şi sper să şi poată concretiza ceea ce îşi propune. Avem o sumă de 13 lucruri foarte importante care s-au discutat acolo şi sper să se şi întâmple. Restaurantele, pe care le reprezint în această alianţă (Alianţa Pentru Turism, n.r.), sunt beneficiarii cei mai serioşi ai industriei turismului, şi atât timp cât incoming-ul, turismul intern, hotelurile funcţionează bine, practic, noi avem clienţi în restaurantele noastre.

Promisiunea prim-ministrului este 1 iunie pentru terase şi 15 iunie pentru sezonul estival, în situaţia în care nu există derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă. Deci, sunt două lucruri pe care prim-ministrul ni le-a comunicat nouă, celor prezenţi acolo”, a declarat Daniel Mischie.

Potrivit Agerpres.ro, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, a spus că reprezentanții Guvernului nu au spus câte noi cazuri de coronavirus ar reprezenta „derapaje majore”.

„S-au evitat cifrele. La un moment dat, s-au lansat cifre – dacă (numărul testelor pozitive, n.r.) creşte nu ştiu cât pe săptămână – şi au spus că nu vor avansa cifre: atât timp cât ritmul e în scădere, e bine. Nu s-a precizat concret ce înseamnă derapaje majore”, a explicat Călin Ile.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România estimează că din cauza crizei provocate de coronavirus, HoReCa va pierde în jur de 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, iar din cei 400.000 de angajați ar putea rămâne fără locuri de muncă 320.000 de lucrători.
FOTO: MirceaIancu/Pixabay.com