Când începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Anunțul autorităților

copil covid coronavirus
Foto: sergo75-75 / pixabay.com

Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani va începe în România după ce țara noastră va primi primele doze de vaccin Comirnaty (Pfizer) pentru această categorie de vârstă. Autoritățile au anunțat că, cel mai probabil, aceste doze vor veni în a doua jumătate a lunii ianuarie, se arată pe pagina de Facebook Ro_Vaccinare.

La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 micrograme comparativ cu 30 de micrograme).

Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Vaccinarea se poate efectua atât în centrele de vaccinare stabilite, cât și în cabinetele medicilor de familie.

Platforma de programare a fost actualizată de către STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale și se vor putea efectua programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, după ce vaccinul va fi disponibil în România.

Prezentarea la vaccinare se poate face direct în centru, fără programare, sau cu programare prin platforma vaccinare-covid.gov.ro sau prin Call Center – 021 414 44 25.

„Riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani. Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0,2 – 1,9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile”, se mai arată în mesajul autorităților publicat pe Ro_Vaccinare.

Foto: sergo75-75 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.