Când expiră termenul limită pentru contestarea amenzilor primite în timpul stării de urgență

poliția polițist rutieră amendă mită refuzată amenzi
Poliția. Foto: Captură YouTube

Românii care au fost sancționați pe perioada stării de urgență pot contesta amenzile doar până marți, 2 iunie.

Peste trei sute de mii de români au fost amendați pentru că au încălcat restricțiile impuse de ordonanțele militare. Chiar și așa, Curtea Constituțională a decis că măsurile dictate de autorități în această perioadă nu sunt constituționale, astfel că sancțiunile pot fi contestate în instanță.

Amenzile dictate în perioada stării de urgență au fost extrem de mari, iar statul ar trebui să încaseze zeci de milioane de euro.

Persoanele care nu vor contesta amenzile primite până în 2 iunie vor trebui să le plătească.

Cum se contestă amenda primită în timpul stării de urgență

“Cei care le vor contesta vor avea de făcut un simplu demers. De a trimite la judecătoria de care aparțin o cerere de chemare, vor aminti decizia CCR. Dacă au plătit amenda să depună la dosar chitanța și o taxă de timbru de 20 de lei. Fie nu vor mai plăti amenda sau vor primi banii înapoi. Dacă nu, vor fi executați silit de către direcțiile de taxe și impozite”, a explicat, pentru Știrile PROTV, avocatul Adrian Cuculis.

Până acum, doar Jandarmeria Română a publicat datele oficiale în ceea ce privește numărul de contestații făcute de cetățeni.

Astfel, 18.000 de români, aproximativ 20% din numărul total de cetățeni sancționați de jandarmi în perioada stării de urgență, s-au adresat deja instanțelor.

Poliția Română și Poliția Locală nu a anunțat numărul românilor care au contestat sancțiunile.