Când e posibil să scăpăm de coronavirus în România. Ce spune medicul care coordonează campania de vaccinare

Foto: Mircea Iancu / Pixabay

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că, potrivit estimărilor făcute de specialiști, vaccinarea populației generale ar urma să fie făcută la sfârșitul primul trimestru al anului viitor, la sfârșit de martie, început de aprilie.

„Toate aceste etape se pot suprapune într-un anumit moment, dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România, și anume, dacă disponibilitatea vaccinurilor va acoperi toate nevoile pe care le avem, aceste etape de vaccinare se pot derula în paralel”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, joi seara, la Digi24.

Medicul a mai spus că specialiștii care se ocupă de coordonarea aceste campanii își doresc ca până la mijlocul anului viitor să asigure vaccinarea unui număr important din populație, „ca să atingem acest procent de 60-70% de imunizare colectivă, pentru a încheia activitatea de vaccinare”.

Campania de vaccinare anti-Covid nu va putea fi derulată și în cabinele medicilor de familie, pentru că nu au capacitatea necesară.

„Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitate de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie, pentru că activitatea pe care noi o propunem este una extrem de intensă.

Vorbim de circa 250 de persoane vaccinate într-o zi. Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite, pe lângă monitorizarea persoanelor pe care le au medicii de familie în evidență să mai efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a precizat medicul Gheorghiță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.