Când ar putea fi introdus certificatul Covid la muncă

Ministerul Sănătății spune că certificatul Covid la locul de muncă va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar acordarea de către Guvern a voucherele gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducere a acestui act.

„Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea certificatului COVID-19 şi va fi favorabilă controlului pandemiei.

Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1”, arată comunicatul de presă al Ministerului după o întâlnire online cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislaţiei care să asigure limitarea răspândirii COVID-19.

Potrivit proiectului privind certificatul Covid la locul de muncă discutat în Coaliție testarea gratuită a angajațiilor trebuie să se facă pentru o perioadă de maxim 45 de zile prin acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).

Voucherele sunt gândite pentru testele antigen care trebuie făcute în instituții publice sau private, acreditate (în farmacii, la medicul de familie, clinici private sau de stat) astfel încât rezultatele să fie încărcate în platforma națională. Statul direcționează către angajator voucherele care pot fi folosite pe o perioadă de maxim 45 de zile de la declanșarea stării de alertă în care se solicită certificatul. Angajații pot beneficia de maxim 15 vouchere/ tichete.

Potrivit estimărilor social-democraților, banii cheltuiți pentru testele gratuite sunt undeva între 150 -200 milioane lei. Aceștia au raportat suma la cheltuielile avute de statul român cu spitalizarea unui bolnav de COVID estimată în valul 4 undeva la 750 milioane lei.

Certificatul STOP COVID se eliberează în urma îndeplinirii uneia dintre următoarele condiţii: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabil 72 de ore) sau antigen rapid (valabil 48 de ore).

Ciolacu și Cîțu cere Guvernului să-și asume răspunderea în Parlament pentru certificatul Covid

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este nevoie ca proiectul certificatului verde COVID să fie adoptat până la sfârșitul anului.

„Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la sfârşitul anului şi acum profesorul Streinu-Cercel ne-a făcut o informare cum vede dânsul perioada următoare”, a precizat Ciolacu, la sediul central al PSD.

El a adăugat că se analizează posibilitatea ca şi testele rapide să fie luate în calcul pentru eliberarea certificatului verde, dar nu s-a luat o decizie definitivă.

„Sunt luate în calcul. Când vom avea o discuţie şi o decizie în coaliţie, atunci o să o comunicăm. Sperăm ca astăzi să se întâmple acest lucru”, a completat liderul PSD. 

Și liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat că trebuie introdus certificatul verde cât mai repede.

„Suntem pe 20 decembrie și nu avem legea cu certificatul verde. Avem în Parlament un proiect de lege depus de noi. Un proiect pentru care PSD a votat împotrivă. Înțeleg că acel proiect nu este agreat, foarte bine, dar încă nu s-a venit cu o variantă.

Timpul curge în defavoarea noastră. Este nevoie de acest proiect să vină. Am primit mai multe variante de la premier sau de la partenerii de coaliție.

Trebuie să agreăm o variantă pe care să o votăm. Să vedem care este. Cel mai rău acum este să nu faci nimic. Cei care merg împotriva acestei acțiuni sunt cei care beneficiază. Sunt aceste grupări care militează împotriva vaccinării, deși știm că e singura soluție.

Pentru cei care ne urmăresc: nu este o surpriză că nu vreau ca pe banii publici să fie făcute cheltuieli cu testarea. Nu mi se pare normal, atunci când există vaccin gratuit. Ce vrem cu acest certificat verde? Să creștem rata de vaccinare.

Partidul Național Liberal este foarte atent când este vorba de bani publici. În acest caz, să propui teste gratuite pentru angajații la stat… O discriminare, ca cei din privat să plătească bani pentru teste făcute de cei din sectorul bugetar. Asta merge împotriva a tot ce noi liberalii susținem. Trebuie să avem niște principii pe care ne ghidăm. Ori plătim pentru toată lumea, cum am avut discuția și la salarii – nu poți să alegi doar două, trei sectoare și pentru ceilalți să nu le crești salariile. Dacă vrei să crești salariile, discutăm și creștem la toată lumea, Dacă nu, nu crești la nimeni, pentru că creezi mai multe probleme.

Așa și la teste. Nu se poate să aloci resurse din buget pentru sectorul bugetar, dar resurse pe care le luăm de la privați. Și pe privați să-i penalizăm. Am luptat împotriva acestor lucruri în ultimii ani și vom lupta în continuare.

Această prevedere trebuie să fie extinsă către sectorul privat. Dacă faci o măsură, trebuie să fie echitabilă, nu poți să o pui doar la sectorul bugetar.

Dacă asta e varianta, și specialiștii spun că este varianta oprimă și că așa va crește vaccinarea, atunci puneți-o și pentru sectorul privat”, a declarat Florin Cîțu, la Digi24.