Când ar putea fi eliminate majoritatea sporurilor. Vicepremier: Vor fi înlocuite cu prime de performanță

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că majoritatea sporurilor acordate în prezent bugetarilor vor fi desființate începând cu anul viitor. Acesta a mai spus, într-o emisiune la Realitatea Plus, că sporurile ar putea fi înlocuite cu premii pentru cei care fac performanță și sunt eficienți, prin viitoarea lege a salarizării bugetarilor.

„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate şi marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă. (…) În acest an sporurile rămân în venitul de bază. (…)

Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară şi eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă, pentru cei care au eficienţă şi atunci se poate diferenţia între oameni care îşi fac treaba aşa cum trebuie. Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză şi nu se poate prin ordonanţă de urgenţă”, a subliniat Kelemen Hunor.

Hunor a mai adăugat că a fost o discuție lungă în coaliția de guvernare privind sporurile bugetarilor și că este convins că de anul viitor acestea nu vor mai exista.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spunea în urmă cu o săptămână că nivelul sporurilor este de 85% din venituri în sănătate și justiție și că „nu pot fi tratate cu ușurință”.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul sporurilor e de 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată.

Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a spus Turcan la Antena 3.

Aceasta a mai spus că în domeniul sporurilor este nevoie de „foarte multă precauție și înțelepciune”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.