Cameron al Arabiei: lecția de ecologie a unui puști îndrăgostit de cămile

How_many_more_will_die_because_of_our_littering
Fotografie obținută prin amabilitatea medicului veterinar Ulli Wernery

Când spui Abu Dhabi te gândești la zgârie-nori, mall-uri uriașe, plaje cu apă clară și hoteluri luxoase. În ciuda dezvoltării urbane din ultimii ani, doar o treime din suprafața emiratului este locuită. Restul este acoperit de dune de nisip, o atracție majoră pentru turiștii interesați de aventuri 4X4 la marginea deșertului, de plimbări pe spinarea cămilelor sau doar de a privi asfințitul deasupra nisipului roșiatic. Însă de ani buni, fața urâtă a civilizației a ajuns și în deșertul Arabiei sub o formă banală, pe care o cunoaștem cu toții: gunoiul.

Povestea nu ar fi așa de tristă dacă resturile aruncate la întâmplare de turiști nu ar face sute de victime: cămilele sălbatice mănâncă din gunoaie și mor la scurt timp din cauza plasticului care le astupă intestinele. Din fericire, cineva își dedică o mare parte din timp salvării frumoaselor animale ale deșertului: un băiat de numai 15 ani, pe nume Cameron Oliver.

„Este incredibil ceea ce s-a întâmplat în ultimii zece ani în Emiratele Arabe Unite ca rezultat al dezvoltării urbane din Dubai și Abu Dhabi, însă oamenii au uitat de impactul acestei dezvoltări asupra mediului și asupra cămilelor”, a povestit Cameron pentru GreatNews.

„Copiii mei vor citi despre cămile în cărți”

„Cămilele sunt speciale. Nu găsești cămile peste tot în lume așa cum găsești vaci sau capre. Le găsești doar în deșert. Le-am folosit atât de mult timp pentru transport, războaie, iar acum le max_022omorâm prin ceea ce facem, aruncând gunoaie. Dacă se va continua așa, copiii mei nu vor mai vedea cămile în viață; vor citi despre ele în cărți”, spune băiatul.

În 2007 Cameron s-a mutat cu familia sa din Africa de Sud în Abu Dhabi. La scurt timp, în martie 2008, pe când avea 11 ani, a citit un articol în presa locală din care a aflat că, din două cămile moarte, una a murit deoarece a înghițit plastic și resturi lăsate în deșert de turiști sau de localnici.

Pungile, sticlele, conservele, cutiile, farfuriile de plastic, tacâmurile, materialele textile sau chiar cauciucul ajung în stomacul cămilelor – fie că gunoaiele sunt luate de vânt din orașe și ajung în deșert, fie că sunt abandonate de turiști. După ce au înghițit plasticul, unele se îneacă pe loc și mor. Cele care nu s-au sufocat cu gunoaiele deghizate în mâncare mor după câteva luni deoarece resturile de plastic nu pot fi digerate: intestinele cămilelor se blochează, iar animalele se sting în chinuri teribile. Sute de cămile sălbatice mor în fiecare an din această cauză (cele care trăiesc la ferme sunt protejate deoarece li se pun botnițe).

Aduts_eating_the_trash
Fotografie obținută prin amabilitatea medicului veterinar Ulli Wernery

Ce rămâne dintr-o cămilă: oase și gunoi pietrificat

Așa că băiețeul de 11 ani a decis să înceapă o campanie pentru salvarea cămilelor. Acțiunea sa a debutat cu o expoziție la școala la care studia, prin care a încercat să îi facă pe oameni conștienți că o pungă de plastic aruncată astăzi, oricât de inofensivă ne-ar părea nouă, poate ucide mâine o cămilă.

Cu ajutorul părinților săi și al medicului veterinar Ulli Wernery, director științific al „Central Veternary Research Laboratories” din Dubai, Cameron a realizat fluturași, autocolante, a imprimat tricouri și șepci cu sigla și mesajul campaniei („Te rog nu mă mai omorî! Nu arunca gunoaie!”) și a lansat un site.

Specialistul spune că fiecare a doua cămilă adusă pentru necropsie la cabinetul său a murit din cauza ingerării de plastic. El a găsit în stomacul cămilelor chiar și porțelan. Într-una din plimbările sale, medicul a descoperit peste 30 de schelete de cămile în deșert. Și-a dat seama că toate au murit după ce au mâncat din gunoaie deoarece din ele nu mai rămăseseră decât oase care înconjurau un bulgăre imens de gunoi calcificat, nedigerat. Astfel de „bolovani” siniștri ajung și la 12 kilograme.

Bones_and_plastic_is_all_that_is_left
Fotografie obținută prin amabilitatea medicului veterinar Ulli Wernery

„Ajutorul vine în special din partea comunității de expați”

Inițial, Cameron a fost sprijinit doar de părinții săi, dar apoi a primit ajutor și din partea prietenilor. Colegii săi de la școala Al Raha International din Abu Dhabi l-au însoțit în multe expedii în deșert în timpul cărora au colectat gunoaiele (mai puțin pe timpul verii, când temperaturile ajung la 45 de grade Celsius). „Este trist că ajutorul vine în special din partea comunității de expați întrucât localnicilor nu li se pare mare lucru, deși cămilele sunt patrimoniul lor”, spune tânărul.

Dar cheia succesului este schimbare comportamentului turiștilor și al localnicilor. Din acest motiv Cameron împarte autocolante la școală ori de câte ori ține o prezentare sau la conferințele pe care a fost invitat să le susțină despre campania sa.

Pe viitor, tânărul plănuiește să meargă în mall-uri pentru a vorbi despre salvarea cămilelor și totodată să îi convingă pe șoferii de taxi să își pună autocolantele campaniei pe mașinile lor. Iar visul său este ca într-o zi fiecare coș de gunoi din Emiratele Arabe Unite să poarte aceste etichete.

IMG_1772
Foto: Cameron Oliver

Clipboard02
Foto: Cameron Oliver

Însă pentru toate aceste acțiuni are nevoie de un sponsor: „Marea mea problemă este sponsorizarea deoarece părinții mei sunt sponsorii mei principali din punct de vedere financiar, iar autocolantele alături de tricourile și șepcile pentru campanie sunt scumpe”. În afară de ajutorul părinților a primit și mici donații. În ultimii ani, familia sa a investit în campanie în jur de 8.000 de euro, bani din care au cumpărat și imprimat tricouri, șepci, autocolante, bannere.

Cel mai tânăr câștigător al premiilor „Abu Dhabi”

La sfârșitul anului 2008, Cameron a primit premiul „Abu Dhabi” din mâinile prințului Mohammad Bin Zayed Al Nahyan, decernat în fiecare an celor care se remarcă prin contribuția lor la dezvoltarea comunității din Abu Dhabi. Astfel, Cameron a devenit cea mai tânără persoană din istorie care a primit acest premiu. Mesajul lui Cameron a devenit cunoscut în toată lumea, la televiziuni din Brazilia, China, Marea Britanie (BBC) sau Africa de Sud.

În ciuda eforturilor sale, Cameron este nemulțumit deoarece oamenii continuă să arunce gunoaie la voia întâmplării, iar numărul cămilelor care își găsesc sfârșitul din cauza unei pungi de plastic nu s-a diminuat. Însă nu va renunța: „Vreau să continuu ceea ce fac acum și nu mă voi opri până când cămilele nu vor mai muri”.

Până acum nu s-a hotărât ce vrea să devină când va fi mare – știe doar că își dorește să aibă legătură cu sportul și cu munca în aer liber: „Iubesc sporturile și sunt un înotător foarte bun. Îmi doresc să reprezint Africa de Sud la Olimpiada de la Rio (2016-n.r.)”.

Picture2


Mai multe informații despre campania lui Cameron aflați AICI.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.