Călin Popescu Tăriceanu despre lupta anticorupție: „Nu e un demers natural”

călin popescu tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu spune că se gândește serios la o candidatură la prezidențiale. Foto: Facebook

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că lupta împotriva corupției nu este un demers natural al statului de drept, și a comparat-o cu prigoana comunistă împotriva burgheziei.

Mai mult, el a declarat că lupta împotriva corupției este una politică.

„Ideea de luptă împotriva corupţiei înseamnă un demers politic. Nu este un demers natural al statului de drept, o reacţie reală a statului de drept, este o campanie organizată, la fel cum se organiza şi în anii ’50 lupta împotriva burghezo-moşierimii, împotriva chiaburilor şi aşa mai departe. Şi atunci, ca şi acum, normele statului de drept erau călcate în picioare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Digi24.

Afirmația a fost făcută în timpul unei dezbateri din Parlamentul României.

„Astăzi, din partea reprezentanţilor opoziţiei m-aş fi aşteptat măcar la o singură remarcă legată de stadiul şi de starea statului de drept din România. Dragi colegi, protocoalele dintre SRI şi DNA nu vă preocupă? Vi se par naturale, normale, astea sunt trăsăturile statului de drept? Mi-aduc aminte, la o vizită a unei delegaţii sovietice în România. Ce se striga? „Stalin!” Am impresia că aţi rămas pe o placă de patefon la care s-a stricat cerculeţul şi care spune să continuăm lupta împotriva corupţiei”, a mai afirmat liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu, judecat pentru mărturie mincinoasă

Președintele Senatului este judecat în acest moment într-un dosar în care procurorii îl acuză de mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. Procesul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii DNA au cerut 3 ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu.

El a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Potrivit procurorilor DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Procurorii afirmă că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie despre relaţia cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.