Calafat-Vidin, podul de peste Dunăre prietenos cu bicicliștii

podul_calafat_vidin_se_inaugureaza
Podul Calafat-Vidin de peste Dunăre / Foto: www.danubebridge2.com

Podul de peste Dunăre de la Calafat-Vidin va fi inaugurat mâine, 14 iunie, a anunţat biroul de presă al Guvernului. Alături de oficiali români, la inaugurare va participa și Johannes Hahn, comisarul european pentru Politică Regională.

Tot mâine va fi înfiinţată o societate mixtă româno-bulgară, care va opera podul şi care va percepe o taxă de 6 euro pe autoturism pentru fiecare traversare a acestuia, relatează zf.ro.

Staţiile de taxare sunt amplasate pe malul românesc al Dunării, iar taxa este identică cu cea percepută pentru traversarea podului de la Giurgiu-Ruse, unde şoferii plătesc în prezent 6 euro pentru un autoturism (pentru  un vehicul cu cel mult 8+1 locuri, care are masa totală maximă autorizată mai sau egală cu 3,5 tone).

Pietonii şi bicicliştii, scutiți de plata taxelor

Construcţia podului, realizată în parteneriat de autoritățile române și bulgare, a început în 2007. Podul, cu o lungime de 1.791 de metri, va avea două benzi rutiere pe fiecare sens de mers, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.

podul_calafat_vidin_se_inaugureaza_00
Foto: www.danubebridge2.com

Pietonii şi bicicliştii, precum şi ambulanţele şi vehiculele folosite de poliţie şi pompieri vor fi scutite de plata taxelor care vor fi percepute pentru traversarea noului pod de peste Dunăre, potrivit agerpres.ro.

Podul de la Calafat-Vidin a costat în total în jur de 300 de milioane de euro. Banii au venit de la Guvernul român, de la cel bulgar, din fonduri ISPA (fonduri de preaderare), de la Banca Europeană de Investiţii, de la Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi de la banca germană KfW.

Conform estimarilor, peste 100.000 de vehicule ar urma sa traverseze anual podul Calafat-Vidin.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.