Buruienile dicotiledonate: ce sunt și cum scapi de ele

Buruienile concurează cu plantele de cultură pentru resurse: apă, lumină, căldură și substanțe nutritive. Pentru că provoacă pierderi importante, este esențială combaterea lor, în mod eficient. 

Ce sunt buruienile dicotiledonate?

Buruienile dicotiledonate sunt plante al căror embrion are două cotiledoane. Cotiledoanele sunt primele formațiuni care se dezvoltă după încolțire, cu structuri asemănătoare frunzelor, a căror funcție este să hrănească planta în primele etape ale vieții.

Ce pagube produc buruienile dicotiledonate?

Efectul buruienilor dicotiledonate în culturi este cauzat, în principal, de adaptarea lor excelentă la condițiile de mediu: ele cresc mai repede, sunt mai rezistente și absorb mai eficient substanțele nutritive.  Printre problemele pe care le cauzează se numără:

  • Încetinirea, de la început, a primelor faze de dezvoltare ale plantelor de cultură 
  • Facilitarea transmiterii bolilor și a dăunătorilor, inclusiv între sole diferite;
  • Atragerea insectelor dăunătoare, ceea ce face necesară utilizarea insecticidelor;
  • Sărăcirea solului de substanțele nutritive necesare creșterii plantelor de cultură;
  • Scăderea temperaturii solului;
  • Creșterea pericolului de apariție a mucegaiurilor;
  • Îngreunarea și întârzierea activităților agricole.

După cum e simplu de intuit, toate acestea determină pierderi importante în ceea ce privește producția și o creștere semnificativă a costurilor. 

Cum scapi de buruienile dicotiledonate?

Un element definitoriu pentru această clasă de buruieni este rezistența în mediu. Nu doar că există mai multe specii de buruieni dicotiledonate decât cele monocotiledonate, dar ele necesită acțiuni de combatere aplicate încă din toamnă, pentru a se evita dezvoltarea lor peste iarnă; altminteri, primăvara devin foarte greu de combătut. 

Cea mai eficientă metodă de combatere este reprezentată de erbicidare, efectuată cu compuși de sinteză moderni, cu acțiune selectivă asupra buruienilor. O astfel de soluție pentru combaterea buruieni dicotiledonate din culturile de cereale este Biathlon® 4D, o combinație de două substanțe active (tritosulfuron și florasulam) caracterizată de o mare flexibilitate în aplicare, independență față de condițiile meteo, spectru larg de combatere a buruienilor cu frunză lată și compatibilitate excelentă cu alte produse. 

Care sunt cele mai agresive specii de buruieni dicotiledonate?

Printre buruienile care dau cele mai multe bătăi de cap fermierilor români enumerăm:

Ciumăfaia (Datura stramonium)

Planta numită ciumafaie este ușor de recunoscut pentru talia foarte mare, care ajunge cu ușurință la 120 cm, cu o ramificație bogată. Ea afectează în principal culturile de porumb și culturile legumicole, atât prin creșterea rapidă și umbrirea plantelor, cât și din cauza numărului foarte mare de semințe pe care le produce și care o fac extrem de invazivă.

Teișorul (Abutilon theophrasti)

Teișorul este o altă buruiană cu ciclu de viață anual, înălțime mare și frunze de dimensiuni impresionante. Produce un număr mare de semințe și are cerințe nutritive însemnate, generând pierderi mari în culturile de porumb și soia. 

Ambrozia (Ambrosia trifida)

Buruiană anuală, ambrozia s-a adaptat excelent condițiilor de mediu din țară, invadând atât culturile, cât și terenurile necultivate. Înmulțirea se realizează prin semințe, o plantă putând produce între 300 și 3000 de semințe, cu o rezistență în sol care poate atinge cu ușurință 30 de ani. 

Pălămida (Cirsium arvense)

Pălămida are două caracteristici importante: este o plantă perenă și e capabilă să formeze colonii extinse. Înălțimea de creștere este de 1,5 m, are frunzele alternate cu ghimpi, inflorescențele bogate, iar rădăcina inițial pivotantă, mai apoi ramificată, generează noi tulpini în fiecare primăvară.

Știrul sălbatic (Amaranthus retroflexus

Este o buruiană anuală care se înmulțește prin semințe (1000-5000 semințe/plantă). Germinarea este  târzie, înflorirea producându-se în perioada iunie-septembrie. Tulpina crește până la o înălțime de 1 metru, majoritatea frunzelor fiind amplasate spre vârf. 

Hrișca urcătoare (Polygonum convolvulus)

Este o plantă anuală care se înmulțește prin semințe, cu rădăcină adâncă și ramificată, care germinează primăvara devreme și a cărei tulpină poate atinge până la 200 cm. Se agață de plantele din jur, pe care ajunge să le sufoce, reducându-le, de asemenea, accesul către substanțele nutritive. Înflorește începând cu luna iunie și fiecare plantă produce în jur de 150-200 semințe. 

Există mult mai multe specii de buruieni dicotiledonate care impun atenția fermierilor. Din fericire, există metode moderne și sigure pentru combaterea lor. 

Sursa foto: shutterstock.com