Bulgarii ne-o iau înainte: „Trecem la moneda euro”

FOTO: angelolucas/Pixabay.com
FOTO: angelolucas/Pixabay.com

Bulgaria se pregătește să se alăture la zona în care se folosește moneda europeană. Ministrul de Finanțe din țara vecină, Vladislav Goranov, a transmis că se fac toți pașii pentru a fi adoptată moneda euro din 2022.

Potrivit procedurilor, o țară care dorește să adere la moneda euro trebuie să depună o cerere pentru a intra în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) cu cel puțin doi ani înainte. Bulgaria a făcut această cerere în luna iulie a anului trecut.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că Bulgaria va trebui să aștepte cel puțin până la mijlocul anului 2022 pentru a adera la zona euro. Trecerea ar putea avea un efect pozitiv, inclusiv prin reducerea ratelor dobânzilor, politici fiscale mai transparente și condiții de business mai predictibile.

„Dacă analiza activelor din sistemul bancar bulgar se va încheia cu succes, Bulgaria va putea adera la ERM II la mijlocul acestui an. Apoi moneda euro va putea fi adoptată după cel puţin trei ani. Primii doi ani sunt necesari pentru a îndeplini criteriile de la Maastricht, iar al treilea pentru a evalua rezultatele îndeplinite şi lucrările pregătitoare”, a spus Valdis Dombrovskis, potrivit Reuters.

Ministrul Finanțelor bulgar este încrezător că țara sa ar putea intra în uniunea bancară europeană și în ERM II în vara acestui an.

Bulgaria este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, dar îndeplinește condițiile pentru aderare la ERM II. Leva, moneda națională, este legată de euro, iar datoria publică este sub media din zona euro și sub limita de 60% din PIB cerută de UE. De asemenea, Bulgaria înregistrează un surplus bugetar. Însă sunt probleme legate de corupție, iar unele bănci înregistreză probleme.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.