Bugetarii se pregătesc de o nouă minivacanță

oameni
Pe litoralul românesc s-au îngrămădit un milion de oameni în această vară Foto: A.G. via Wikimedia Commons

Angajații de la stat se pregătesc de o nouă minivacanță, de 4 zile, după cea de la începutul lui iunie, când au avut 5 zile libere.

Cea de-a treia minivacanță de anul acesta este posibilă datorită sărbătorii creștin-ortodoxe Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria, din data de 15 august – zi liberă legal. Ca și în cele două situații similare de anul acesta, Guvernul a decis să facă punte între weekend și liberul legal și să declare și ziua de 14 august – luni – zi liberă.

Guvernul a decis la sfârșitul anului trecut ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru bugetari, pentru că acestea erau între o zi de sărbătoare și weekend, rezultând astfel 3 minivacanțe.

„Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, a precizat în decembrie Ministerul Muncii. Bugetarii ar urma să recupereze zilele oferite ca punte între sărbători și weekend-uri.

Românii mai au anul acesta liber pe 14 și 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României și pe 25 și 26 decembrie, când e Crăciunul.