Bucăți din Cetatea antică Tomis au fost aruncate la gunoi

FOTO: Captură video info-sud-est.ro
FOTO: Captură video info-sud-est.ro

Un investitor imobiliar este acuzat de arheologi că a excavat și dus la marginea Constanței tone de pământ cu piese din cetatea Tomis. Potrivit Info Sud-Est, în pământul depozitat în zona Oierie au fost descoperite zeci de piese antice.

Arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cerercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat că sunt piese extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că s-au distrus mărturii din istoria Constanței.

Jurnaliștii locali de la Info Sud-Est mai spun că vestigiile au fost excavate pentru că pe terenul respectiv se dorește ridicarea unui bloc de patru etaje, iar dezvoltatorul imobiliar este un membru PNL, Stelian Bucovală, unul dintre cei mai importanți sponsori ai partidului.

Șantierul s-ar fi înființat pentru că arheologii care au întocmit raportul final în urma cercetărilor arheologice nu au prevăzut partea de supraveghere arheologică în momentul în care investitorul urma să înceapă săpăturile.

„Avem un unguentariu de epocă romană, secolele II-III, e posibil chiar IV. Este și ceramică elenistică. Ieri, când am fost, am găsit și un femur uman, este posibil să fi fost un mormânt. Într-adevăr, mă surprinde câtă ceramică elenistică este aici.

Răul este făcut în sensul că acum nu este fezabil să iei la mână, la cernut, atâtea tone de pământ. Fragmentele astea sunt din secolele III-II î.H. Cel mai probabil provin dintr-un mormânt, din zona de necropole, din afara cetății.

Noi ne-am deplasat în zonă pe baza informațiilor primite din partea societății civile cu privire la locul unde ar fi fost depozitat pământul de acolo. Acesta este singurul loc unde pământul se vede că este depus recent“, a declarat arheologul Octavian Mitroi.

Un lanț uman a fost organizat vineri de zeci de constănțeni în jurul unor vestigii antice din centrul Constanței.

Terenul pe care urmează să se facă blocul a fost întregit prin lipirea mai multor parcele achiziționate în perioada 2011 – 2013. Unele au fost retrocedate, altele au fost cumpărate de la Primăria Constanța. Investitorul a obținut toate avizele de la Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța și Consiliul Local. Autorizația de construcție a primit-o la finalul lui 2019.