Brexit. Ce se întâmplă după votul din parlamentul britanic

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Theresa May a suferit o înfrângere istorică în Parlamentul britanic. Camera Comunelor a respins textul acordului negociat cu Uniunea Europeană pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. 432 de voturi au fost împotrivă și doar 202 pentru.

May are acum termen până luni să vină cu un alt plan. Însă, rămâne de văzut dacă mai rezistă în fruntea Guvernului, pentru că săptămâna aceasta se votează și o moțiune de cenzură împotriva sa depusă de laburiști.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a apărat acordul încheiat cu Theresa May și a indicat că o cale de urmat ar fi ca Marea Britanie să accepte și mai mult reglementările spațiului comunitar pentru a exista o relație comercială foarte apropiată.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că „nimeni nu trebuie să intre în fibrilații” după votul din parlamentul britanic.

„Nu s-au epuizat toate procedurile care pot duce în final la aprobarea acestuia și asta ar fi soluția cea mai bună. Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord și pot să vă spun cu foarte mare claritate că noi, cei 27 din UE, suntem uniți, nu există abordări divergente, dar acest acord aprobat de UE 27 nu va fi renegociat”, a spus președintele.

Iohannis le-a transmis românilor care trăiesc și muncesc în Marea Britanie să stea liniștiți.

„Foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii noștri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo.

Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluții”, a mai spus președintele Iohannis.

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.