Bojdeuca lui Ion Creangă, restaurată. Lucrările se încheie la sfârșitul verii

Așa arăta înainte bojdeuca lui Ion Creancă Foto: Alesia17 / pixabay.com
Așa arăta înainte bojdeuca lui Ion Creancă Foto: Alesia17 / pixabay.com

Bojdeuca lui Ion Creangă, aflată în cartierul Țicău din Iași, și care este restaurată în prezent, va fi gata la sfârșitul verii, transmite ziaruldeiasi.ro.

Termenul de finalizare prevăzut pentru iulie s-a decalat cu o lună şi jumătate.

Lucrările de restaurare au debutat la începutul anului trecut, și sunt finanțate din fonduri europene.

Potrivit sursei citate, renovarea bojdeucii şi a muzeului de lângă aceasta fac parte din proiectul „Călător pe meridiane culturale”, lansat de Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabile a Consiliului Județean Iași cu 5 ani în urmă.

Finanțarea pentru renovarea Complexului „Ion Creangă” este de 1 milioane de euro.

Contractul pentru ansamblul muzeal din Ţicău a fost adjudecat în noiembrie 2021 de firma Iaşicon, pentru 3,35 milioane de lei fără TVA.

Ion Creangă a locuit în casa din cartierul Țicău între anii 1872 și 1889. În această perioadă el a fost vizitat aici și de prietenul său Mihai Eminescu. Căsuța are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu.

Ea a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurări având loc în anii 1942 și 1985. Casa este înscrisă în Lista monumentelor istorice, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Alesia17 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.