Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, condamnat definitiv la închisoare cu executare

bogdan olteanu reținut
Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu și Sorin Ovidiu Vîntu. Foto: cdep.ro / Wikimedia Commons / Captură YouTube

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale, Bogdan Olteanu, a fost coondamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzat de DNA că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a interveni în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, relatează hotnews.ro.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel București și este definitivă.

În prima instanță – Tribunalul București – el fusese condamnat, în decembrie 2019, la 7 ani de închisoare. Tribunalul a mai decis confiscarea sumei de un milion de euro de la fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României, reprezentând suma traficată.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în octombrie 2016 pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pe când era președinte al Camerei Deputaților.

Potrivit DNA, în perioada iulie – noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul-ministru de la acea dată (Călin Popescu Tăriceanu), astfel încât Liviu Mihaiu să fie numit pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

„Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului-ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în același sens, inculpatul a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie (…) Ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, arătau procurorii DNA în octombrie 2016.

„Ulterior, activitatea infracțională a continuat cu remiterea, către inculpatul Olteanu Bogdan, a sumei de un milion de euro, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie – 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic. În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar)”, mai precizau procurorii DNA.