Blocul 41, cea mai nesigură clădire-turn din România

FOTO: Iulian Bunilă/via adevarul.ro
FOTO: Iulian Bunilă/via adevarul.ro

Cei peste 200 de locatari din „Blocul 41”, din Buzău, vor putea răsufla ușurați în curând. Turnul cu zece etaje, care se află în cartierul Micro 14 și în timp a rămas fără armătura de fier, va fi consolidat cu fonduri PNRR.

Potrivit adevarul.ro, este considerat cel mai deteriorat bloc-turn din țară, iar la un cutremur mai puternic riscă să se prăbușească. Specialiștii au descoperit gravele vicii de execuție în urmă cu peste trei decenii. Armătura a fost afectată de rugină pentru că nu a fost izolată corespunzător.

Mai mult, la etajele inferioare, betonul a acumulat goluri de aer. Primele probleme la structura clădirii au fost constatate după cutremurul din 1986. La trei ani distanță, statul a început evacuarea locatarilor, însă orice lucrare a fost suspendată după Revoluția din 1989.

Imobilul este încadrat acum în clasa I de risc seismic, iar cei care și-ar dori să se mute și să vândă apartamentele din bloc nu pot să o facă pentru că nu sunt cumpărători.

Un număr de 12 contracte ce vizează renovarea energetică și consolidarea seismică a unor clădiri publice și rezidențiale au fost semnate, luni, de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Valoarea totală a acestora este de peste 1,4 miliarde de lei, iar finanțarea vine din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Buzăul primește aproximativ 92 de milioane de euro, a doua cea mai mare sumă după Sectorul 4 din București, pentru reabilitarea a 30 de clădiri. Iar blocul-turn 41 primește partea cea mai mare din bugetul alocat Buzăului.  

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.