Biserica Ortodoxă Română reia slujbele, dar renunță temporar la împărtășanie

împărtășanie împărtășire euharistie preot biserică biserica cult religie
FOTO: Captură video

Biserica Ortodoxă Română a anunțat că va relua slujbele religioase, în aer liber, dar și că împărtășania de duminică nu se va mai face până când nu va putea fi folosită o linguriță comună.

„Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a „celor sfinte” si de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică. Creștinismul autentic, hrănit din fidelitatea față de tradiția genuină a Evangheliei și față de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credința și rațiunea, ci le cultivă cu discernământ”, a transmis Biserica Ortodoxă Română.

Bisericile vor fi deschise credincioșilor doar pentru rugăciune individuală, dar și cu respectarea unor reguli de protecție și igienă.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a explicat, la Digi 24, că ”sintagmele linguriță de unică folosință, pahar de unică folosință nu fac parte din vocabularul și realitatea spatiului liturgic ortodox”.

„Utilizarea linguriței la împărtășanie specifice cultului bisericilor ortodoxe și greco-catolice e act liturgic a cărui punere în practică depinde strict de responsabilitatea preoților și a credincioșilor, cenzurarea acesteia nefiind atributul statului”, mai crede Bănescu.