Rusia: Este „prematur” să se vorbească despre o întâlnire între Putin și Biden

Kremlinul a apreciat ca „prematur” să se vorbească despre un summit între președinții Vladimir Putin și Joe Biden.

„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

AFP anunța dimineață că președintele Rusiei Vladimir Putin și președintele american Joe Biden ar fi acceptat să se întâlnească la un summit propus de președintele francez Emmanuel Macron cu condiția ca o invazie a Ucrainei să nu aibă loc până atunci. De asemenea, criza din Ucraina va fi luni subiectul unei întâlniri extraordinare a OSCE. Tot luni se vor întâlni și miniștrii de externe francez și rus.

Occidentul se teme că intensificarea luptelor de pe linia frontului din ultimele zile ar putea fi folosită ca pretext de Rusia, care a adunat 150.000 de soldați la granițele Ucrainei, pentru a lansa un atac masiv împotriva vecinului său pro-occidental.

Compania americană de imagini prin satelit Maxar a raportat și mai multe noi desfășurări de unități militare rusești în păduri, ferme și zone industriale, unele venind la doar 15 km de granița cu Ucraina.

Statele Unite au avertizat ONU că Rusia face liste negre cu ucrainenii ce trebuie eliminați în cazul unei invazii, potrivit unei scrisori oficiale către Națiunile Unite consultate duminică de AFP.

Statele Unite au „informații credibile că forțele rusești întocmesc liste cu ucraineni care urmează să fie uciși sau trimiși în lagăre în cazul unei ocupații militare” a Ucrainei, se arată în scrisoarea adresată Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.