Biden: Există posibilitatea reală ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie. Aurescu: Sunt două săptămâni în care dialogul mai are o șansă

FOTO: ArmyAmber/Pixabay.com
FOTO: ArmyAmber/Pixabay.com

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, avertizează că există „o posibilitate reală” ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, se arată într-un mesaj transmis de Casa Albă, potrivit BBC.

Președintele american a făcut comentariile în cadrul unui apel telefonic cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, joi.

„Președintele Biden a afirmat că există o posibilitate reală ca rușii să invadeze Ucraina în februarie. A spus acest lucru public și a avertizat în legătură cu acest lucru de luni de zile”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Emily Horne.

În timpul discuției cu Zelenski, Biden „a reafirmat pregătirea SUA și a aliaților și partenerilor săi de a răspunde decisiv dacă Rusia va invada, într-adevăr, Ucraina”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Zelenski a spus, de asemenea, că a discutat cu Biden „recentele eforturi diplomatice de dezescaladare și a acceptat noi acțiuni comune pentru viitor”.

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, transmite că românia nu va trimite trupe în Ucraina, în cazul unui conflict militar cu Federația Rusă, însă Bucureștiul sprijină Kievul la nivel diplomatic, fiind implicat în toate deciziile care se iau la nivelul UE și NATO.

Deocamdată, însă, există un răgaz de două săptămâni în care „dialogul mai are o șansă”, iar România speră că Moscova va face o evaluare „serioasă și responsabilă” a propunerilor de aplanare a tensiunilor înaintate de Occident, a spus ministrul Bogdan Aurescu, la Digi24.

„Eu sper că partea rusă va analiza cu foarte mare atenție și cu foarte mare responsabilitate propunerile pe care atât Statele Unite, cât și Alianța Nord-Atlantică le-au înaintat către partea rusă. E vorba despre un set de propuneri complementare, atât documentul pe care Statele Unite l-au înmânat, în urma promisiunii făcute de secretarul de stat Blinken ministrului de externe Lavrov, vinerea trecută, la Geneva, cât și documentul care a fost elaborat la nivelul NATO sunt documente complementare.

Și România a fost implicată în redactarea tuturor acestor documente, alături de ceilalți aliați. Sunt documente extrem de solide, care iau în calcul tot ceea ce înseamnă arhitectura de securitate europeană actuală, iau în calcul atât preocupările care au fost exprimate de Federația Rusă, dar în egală măsură subliniază foarte clar și preocupările pe care aliații le au față de Federația Rusă”, a detaliat Bogdan Aurescu la Digi24.