Biblioteca Națională a României se închide din cauza ploșnițelor

biblioteca națională a româniei
Foto: Mihai Petre / Wikipedia.org

Biblioteca Națională a României se închide din cauza ploșnițelor, a anunțat instituția.

„Recent am depistat pe unele banchete de la parterul clădirii, în aria care deserveşte publicul, anumite insecte parazite (ploşniţe), drept care cu neplăcere vă anunţăm că vom închide Biblioteca Naţională cu două săptămâni mai devreme decât planificaserăm – adică începând de luni, 17 iulie a.c.

În mod normal, în acest an Biblioteca Naţională urma să fie închisă în perioada 31 iulie – 3 septembrie pentru dezinsecţie, igienizare şi reorganizarea spaţiilor destinate publicului. Dar această situaţie neprevăzută ne-a obligat să devansăm acest termen”, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

Aşadar, din 17 iulie, biblioteca va fi închisă pentru public (angajaţii îşi vor continua programul obişnuit).

„Să sperăm că ne vom revedea fără alte probleme în ziua de luni 4 septembrie – în sălile de lectură, în spaţiile libere, la expoziţiile şi conferinţele Bibliotecii Naţionale a României!”, au mai transmis reprezentanții Bibliotecii Naționale.

Biblioteca Națională este o instituție publică cu personalitate juridică ce funcționează în subordinea Ministerului Culturii. Actualul director al Bibliotecii Naționale este istoricul Adrian Cioroianu, fost ministrul de Externe al României.

Jurnalista Emilia Șercan a comentat situația pe pagina sa de Facebook: „Biblioteca Națională a fost închisă, în plină perioadă de admitere la facultăți și masterate, pentru că spațiile comune de la parter s-au umplut de ploșnițe.

Ca un utilizator frecvent al Bibliotecii Naționale, știrea nu mă miră deloc.

Biblioteca Națională a ajuns în ultimii ani de nefrecventat din cauza mizeriei. De nenumărate ori am vrut să fac reclamație la protecția consumatorilor din cauza jegului gros, depus în nenumărate straturi peste tot – însă procedura mi s-a părut complicată și am renunțat.

Toaletele de la etaj, din zona sălilor de lectură, ajunseseră în ultima perioadă de nefolosit. Hârtia igienică și săpunul lipseau constant, însă lucrul asta era puțin deranjant pentru că utilizatorii frecvenți știau că aceste produse nu există și aveau recipiente cu săpun lichid și șervețele aduse de acasă.

Problema e că la Biblioteca Națională e plin de studenți străini care au obișnuința învățatului în astfel de spații.

Problema și mai mare în toalete era și este mizeria de neînchipuit și mirosul fetid care îți indica faptul că acolo nu se făcea curățenie aproape niciodată. Cel mult erau golite coșurile o dată pe zi.

Sunt ani de zile de când nu am văzut o îngrijitoare în Biblioteca Națională, deși știu că în instituțiile publice există o obligație ca, la toalete, să existe un orar de curățenie, iar persoana responsabilă trebuie să semneze conform grilei, că și-a făcut rondul. Nu există așa ceva.

Cum spuneam, pe mine nu mă miră situația deplorabilă a Bibliotecii în condițiile în care funcția de director al acestei instituții a fost considerată o sinecură numai bună de dat unor sinecuriști de profesie, mai preocupați de multe alte lucruri decât de managementul instituției – cum ar fi, de exemplu, păzitul doctoratelor plagiate ale celor în măsură să asigure sinecurile.”

Foto: Mihai Petre / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.