Beneficiile pauzei de masă pentru trup și minte

Foto: Unsplash.com

Pauza de masă este un drept al fiecărui angajat în parte și, dacă o respecți, vei avea beneficii  atât pentru starea ta generală de sănătate și pentru capacitatea intelectuală, cât și pentru randamentul de la locul de muncă.

În consecință, este bine să renunți la scuza sunt prea ocupat” și să-ți rezervi, la mijlocul zilei de lucru, o pauză de 20-30 de minute sau mai mult, în care să stai la masă, departe de calculator, departe de problemele de serviciu. Pauza de prânz este mobilizatoare, te ajută să-ți relaxezi ochii, gâtul și mintea, echilibrează nivelul de glucoză, previne stresul și surmenajul și te face mai eficient. 

Un prânz sănătos

Regula celor trei mese pe zi, la orele potrivite, este benefică. În primul rând te ajută să ai un nivel constant al glicemiei și un aport echilibrat de nutrienți. A mânca sănătos, la ore fixe, este o cale simplă și naturală prin care sunt prevenite stresul, alimentația nesănătoasă și oboseala cronică ce are printre cauzele principale și dieta dezechilibrată. A sări peste masa de prânz, unde ai putea folosi foarte simplu un card tichete de masa, sau a o înlocui cu alimente nesănătoase, ronțăite cu degetele în dosare şi tastatura calculatorului, reduce productivitatea în cea de a doua jumătate a zilei, crește irascibilitatea și scade puterea de concentrare și analiză. 

       

Consumă alimente sănătoase. Cele mai bune alegeri: salatele cu frunze verzi, peștele, carnea de pui sau curcan, cerealele integrale și legumele. Un studiu realizat la Universitatea Harvard a constatat că persoanele care mâncau în timp ce lucrau erau majoritatea obeze și aveau probleme legate de nivelul normal de colesterol și glucoză, în timp ce persoanele care mâncau relaxate aveau o greutate normală și un risc scăzut de diabet. 

O pauză reală

Pauza de masă trebuie privită ca o pauză reală care să-ți permită să te relaxezi. O pauză reală înseamnă un prânz sănătos și o activitate relaxantă care să nu aibă legătură cu munca de la birou. O plimbare de 10 minute, o vizită scurtă într-o expoziție sau pur și simplu lectura unui ziar sunt în măsură să te încarce cu energie și să te ajute să fii foarte eficient în a doua parte a zilei de lucru. Pauza este la fel de utilă și necesară și celor care fac activități fizice, repetitive, dar și medicilor, profesorilor și celor care au un alt gen de profesie care nu impune a sta pe scaun în fața calculatorului. 

Conectează-te cu colegii

Suntem, prin excelență, ființe sociale. Avem nevoie de comunicare, avem nevoie de interacțiune umană. Perioada de pandemie prin care trecem și frustrările pe care le-am simțit, fiecare dintre noi, tocmai pentru că am fost obligați să restricționăm activitățile sociale, dovedesc din plin acest lucru. 

 

Pauza de la prânz este un interval perfect pentru interacțiune și socializare (acum cu reguli de protecție, dar care nu vor dura la infinit). Petrecem mult timp cu colegii de muncă, dar prinși în rutina activității de zi cu zi. Pauza poate oferi ocazia unui altfel de dialog, uman, și, prin aceasta, construiește o echipă mai puternică. Discuțiile la prânz sunt o supapă care descarcă tensiunile din timpul activității profesionale, leagă amiciții și prietenii și te ajută să abordezi a doua jumătate a zilei relaxat.      

Puțină mișcare și aer curat

O simplă tură în jurul clădirii unde lucrezi poate fi benefică. Urcatul și coborâtul pe scări, relaxarea privirii, a gâtului, prin mișcări simple, firești te vor ajuta să-ți detensionezi mușchii încordați și să reduci stresul. Toate acestea la un loc îmbunătățesc dispoziția și cresc stima de sine. 

 

Dacă aproape de locul de muncă există un spațiu verde este extrem de inspirat să-ți mănânci prânzul pe iarbă, pe o bancă, singur sau alături de unul dintre colegi. Combinația (natură și mâncare sănătoasă) este o veritabilă terapie antistres.

 

Este dovedit că pentru toate profesiile, o rupere de ritm la mijlocul zilei crește productivitatea și starea generală de sănătate a angajaților. Acesta este și motivul pentru care angajatorii care își cunosc interesele îndeamnă angajații să profite și să respecte pauza de masă.  

Avantajele de necontestat 

O pauză la mijlocul zilei previne eficient oboseala cronică, ce se acumulează mai ales atunci când lucrezi fără întrerupere, fără niciun moment de detașare. Este dovedit că cei care mănâncă la prânz și fac o pauză de la activitățile cotidiene suferă în mai mică măsură de migrene și insomnii. Cei care respectă pauza sunt mai amabili, mai productivi și mult mai sociabili și eficienți. În plus, aceștia sunt capabili să ia decizii rapide, corecte, sunt creativi și promovează mai repede.  

 

Pauza de masă nu este un favor, este un drept. Codul Muncii și legile în vigoare prevăd obligativitatea angajatorilor de a acorda, la mijlocul programului de lucru, o pauză care poate varia de la 30 la 60 de minute. Așa că profită, pentru că beneficiile sunt demne de luat în seamă. 

 

Sursa foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.