Beneficiile jocului cu Lego Duplo pentru copiii cu TSA

Modul în care familiile și terapeuții abordează problema unui copil cu tulburare spectru autist care se limitează să se joace doar cu câteva lucruri și generează în mod repetat o mulțime de conversații profunde. Mulți dintre aceștia au observat beneficiile jocului cu Lego Duplo pentru astfel de copii. Nu doar că este un mijloc perfect de petrecere a timpului pentru copil, dar poate fi folosit și ca mijloc terapeutic pentru a se juca în familie și a realiza mai multă comunicare.

Da, pentru a potrivi blocurile Lego trebuie să fii un pic îndemânatic, indiferent dacă e vorba de un copil autist sau nu. Varianta Duplo pentru copii de la 2 la 5 ani este, însă, mai ușoară. 

Beneficiile construcției cu Lego Duplo pentru copiii cu TSA

În terapia ocupațională se folosesc seturile Lego pentru dezvoltarea abilităților psihomotorii, conștientizarea spațială, stimularea creativității și, mai ales, pentru a lucra la concentrarea copilului. Astfel, aceștia trec de la a merge toată ziua pe fugă la a se opri măcar câteva minute pentru a construi un turn, a scotoci după piesa de care au nevoie sau chiar pentru a le strânge înapoi în cutiile lor. 

Avantaje? Conștientizarea spațială, stimularea creativității și mai presus de toate lucrul la concentrarea copilului. 

Când interesul comunicativ nu apare spontan, în ciuda faptului că nu este un copil care trăiește izolat, sunt multe situații în care dezinteresul său este total, altele în care nu își comunică nevoile și altele în care deși este înconjurat de oameni se duce la ai lui, fără să se bazeze pe nimeni altcineva. 

Seturi Lego Duplo – oferte Emag

În aceste situații, jucăriile Lego Duplo sunt instrumente incredibile pentru a dezvolta abilitățile interpersonale și de comunicare și pentru a favoriza utilizarea limbajului. De exemplu, dacă cel mic este încântat de noul său avion, îl însoțim pentru a-l face să zboare, pentru a recrea sunetul motoarelor, pentru a simula o aterizare sau un accident și denumim tot ceea ce facem. Pe măsură ce subiectul îl interesează, prinde cuvintele din mers și interiorizează mult vocabular pe care îl folosește imediat singur. Dacă insistă să construiască turnuri, joaca poate consta în a spune culorile pieselor sau numărarea lor.

Toate aceste situații favorizează interesul față de ceilalți, contactul vizual, schimbul de roluri, respectul pentru rândurile de așteptare, învățarea culorilor, formelor, numerelor. 

Toți acești stimuli sunt valabili și pentru orice alt copil, desigur, dar în cazul copiilor cu TSA este o modalitate fantastică de a învăța distrându-se, fără să ne dăm seama de toate implicațiile profunde pe care le are un astfel de joc aparent simplu.

O mulțime de copii – nu doar cei cu TSA – se bucură să se joace cu seturile de construcții minunate din câteva piese minuscule și colorate. Și sunt multe beneficii pe care acest hobby le are pentru ei.

Lego contribuie și la dezvoltarea creierului la vârsta adultă

Există chiar un studiu care sublinizaă că aceste beneficii nu ar fi doar pe termen scurt, ci ar putea afecta și dezvoltarea creierului la vârsta adultă.

Studiul, realizat de compania Lego din Japonia și publicat în 2018, a reunit 100 de absolvenți ai celor mai prestigioase universități din acea țară cu scopul de a afla dacă jocurile pe care le-au jucat în copilărie ar fi putut influența dezvoltarea lor academică în timpul etapei universitare.

Și s-a dovedit că 60 la sută dintre absolvenți se jucaseră cu construcții Lego în copilărie. Dintre aceștia, 92 la sută au susținut că și-au făcut propriile construcții cu piese Lego fără a urma vreun manual de instrucțiuni.

Seturi Lego Duplo – oferte Emag.ro

De asemenea, au fost întrebați despre efectul pe care credeau că le-a avut Lego asupra dezvoltării creierului lor de-a lungul anilor și mulți au răspuns că a contribuit pozitiv la organizarea spațială, creativitatea și capacitatea de concentrare.