Beneficiile ghimbirului pentru sănătate, dar și riscurile sale

Descopera beneficiile uimitoare ale acestui aliment pentru sanatate, dar si riscurile si pericolele pe care le presupune.

Ameliorarea balonarii

Ghimbirul este un aliment mult laudat, dar cu siguranta avem nevoie de ceva mai multe informatii despre el. Ca orice legume proaspete sau fructe proaspete, este bine sa consumam ghimbirul imediat dupa ce il razuim, pentru a pastra ”intacte” cat mai multe dinspre proprietatile aceste radacini. Daca suferi de balonare, bea un ceai de ghimbir sau mesteca o bucata mica din el crud si curatat. Poti adauga, de asemenea, o felie sau doua feluri de mancare leguminoase, pentru a reduce gazele si disconfortul.

Beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului sunt multiple. Daca consumul de ghimbir implica anumite riscuri si daca gustul sau picant nu este unanim, unele dintre virtutile sale ar putea totusi sa te convinga sa il incluzi in farfurie.

Ameliorarea durerii

Studiile sugereaza ca administrarea ghimbirului la primul semn al unei migrene poate ajuta la durere prin blocarea hormonilor inflamatori. Alte studii sustin ca ghimbirul poate ajuta la ameliorarea durerii de artrita. Intr-o astfel de cercetare, subiectii cu osteoartrita sau artrita reumatoida luau ghimbir praf in fiecare zi. Acestia din urma au avut mai putine dureri si umflaturi decat participantii care nu au consumat ghimbir praf.

Provoaca complicatii in timpul sarcinii

Studiile stiintifice au sugerat o legatura intre consumul de ghimbir si avorturile spontane. Unii cercetatori l-au legat de complicatiile sarcinii, in timp ce altii nu au gasit nicio problema in utilizarea acestuia pentru ameliorarea greatei. Consulta-ti intotdeauna medicul inainte de a lua orice suplimente sau de a le utiliza pentru a trata vreo boala.

Poate provoca inflamatii orale care te pot deranja

Ghimbirul poate provoca inflamatii ale gurii si ale mucoaselor, care pot provoca disconfort si inflamatii in cavitatea bucala atunci cand sunt consumate sub forma de pulbere, in stare naturala.

Ghimbirul ajuta la ameliorarea greturilor  

Data viitoare cand ai un virus sau rau de miscare, incearca ghimbirul pentru ameliorarea stomacului. Un studiu a aratat ca ghimbirul este la fel de eficient ca si medicamentul prescris pentru scopolamina in prevenirea raului de miscare fara efectele secundare ale somnolentei.

Scaderea nivelului de zahar din sange

Un studiu stiintific a constatat ca pulberea de ghimbir scade nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet de tip 2. Monitorizeaza cu atentie nivelul zaharului din sange si consulta medicul pentru a vedea daca ghimbirul poate interactiona cu medicamentele tale. In unele cazuri, consumul de ghimbir iti poate afecta in mod periculos nivelul de insulina.

Poate inhiba coagularea sangelui

Un studiu australian a aratat ca ghimbirul este un anticoagulant puternic, chiar mai eficient decat aspirina. Institutul National de Sanatate avertizeaza pacientii care iau medicamente pentru diluarea sangelui sa nu consume ghimbir din cauza unui risc crescut de sangerari.

Daca iei orice medicament pentru subtierea sangelui, evita ghimbirul. La fel, daca suferi de boli de inima, consumul de ghimbir este foarte periculos.