Beneficiile dovleacului pentru sănătate. Trei rețete delicioase

semințe de dovleac calorii
Foto: Couleur / pixabay.com

Dovleacul continua sa fie vedeta in bucatariilor romanilor, in special in sezonul de toamna. Aromele de dovleac copt imbie cu parfumul autentic si te invita sa savurezi preparate delicioase realizate in casa. Dovleacul nu este popular doar din pricina gustului distins si a texturii catifelat dar si datorita efectelor benefice pe care le are asupra sanatatii.

Este bogat in vitamine din grupul B-urilor ( B1, B2, B3, B5; B6, B9 ), vitamina A, K, E. Are in compozitie multe minerale esentiale pentru buna functionare a organismului, printre care: zinc, potasiu, calciu, sodiu, magneziu, seleniu, fosfor, fier. Abunda in beta caroten si acizi grasi esentiali, omega 3 si omega 6, dar si alte elemente valoroase. Nu doar pulpa dovleacului este valoroasa ci si semintele, acestea fiind bogate in uleiuri, minerale si vitamine.

Dovleacul este valoros in nutrienti dar este sarac in calorii, deci poate fi consumat in cantitati generoasa si nu afecteaza greutatea. Este un diuretic eficient si sustine sanatatea rinichilor. Consumul de dovleac sustine sanatatea cardiovasculara si imbunatateste aspectul pielii. Efectele acestuia nu se opresc aici, este o sursa valoroasa de vitamine ce revitalizeaza organismul in perioadele de stres si oboseala.

Cum se poate consuma dovleacul

Cea mai simpla si mai populara dintre retete este cea de dovleac copt cu calorii reduse. Nu necesita preparate ampla si nu este o reteta costisitoare. Dovleacul spalat si curatat trebuie pus pe o tava, pe care in prealabil s-a aplicat hartie de copt speciala. Se unge cu uleiul de masline si se da la cuptor pentru 25-30 de minute. Poate fi servit ca garnitura sau condimentat cu scortisoara si miere de albine ca desert.

Placinta de dovleac este una dintre prajiturile cu parfum de iarna extrem de apreciata in randul romanilor. Prajitura se prepara din aluat de paine sau aluat foietaj, bine intins si dovleac placintar, curatat si razuit. Placinta poate fi preparata cu dovleac crud sau cu piure de dovleac, condimentat cu zahar brun si scortisoara. Pentru a pastra culoarea portocalie atat de apreciata scortisoara nu trebuie amestecata cu pulpa dovleacului, aceasta trebuie presarata fin direct pe foaia de placinta.

Prajitura se da la cuptor si se tine pentru 45-50 de minute. Spre final se pot presara granule de zahar brun.

Turta dulce cu dovleac este una dintre prajiturile apreciate de toti prichindeii. Savurata simpla, cu suc de portocale, sau cu laptic este o gustare delicioasa ce rasfata simturile celor mici. Pentru prepararea prajiturii ai nevoie de faina, sare, bicarbonat de sodiu pentru fragezire si crestere, piure de dovleac, zahar brun, unt, oua, putina apa, scortisoara si nucsoara.

Se amesteca ingredientele umede pana se obtine o pasta omogena, se adauga ingredientele uscate si de obtine un aluat dens, care se pastreaza la frigider pentru aproximativ 30 de minute. Acesta se intinde, pana se obtine o foaie de aproximativ 1 cm. Se decupeaza cu formele dorite care apoi se asaza pe tava pregatita cu hartie de copt si se dau la cuptor. Turta dulce poate fi pastrata, dupa ce ajunge la temperatura camerei, in pungute din hartie sau borcane din sticla.

Pe lângă aceste rețete, puțin știu că dovleacul poate fi un ingredient-minune în preparea carnii. Găsiți o astfel de rețetă aici.