Beatrice Mahler: „Vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat”

beatrice mahler
Beatrice Mahler. Foto: Captură Digi 24

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, a declarat într-un interviu oferit postului de televiziune Digi 24 că „vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat” în contextul pandemiei de COVID.

„Dacă nu ar fi existat vaccinul, omenirea ar fi arătat mult mai tristă, cu mult mai multe vieți pierdute. Vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an, la nivel global, pentru că vaccinul a salvat multe vieți. Cu siguranță, persoanele care au fost vaccinate – și am văzut asta mai mult decât oricând în valul 4 – , chiar dacă au venit la spital și au necesitat îngrijiri, au plecat acasă în marea lor majoritate”, a povestit ea.

Pe de altă parte, românii rămân extrem de reticenți când vine vorba de vaccinarea anti-COVID, doar 40% din populația generală a României fiind vaccinată cu cel puțin o doză.

„Nu mi-am imaginat că lumea va fi reticentă atunci când vorbim de un tratament profilactic, că nu vor avea încredere în descoperirile științei, pentru că tot ceea ce înseamnă tratament curativ, adică tratament care să vindece cele mai dificile afecțiuni cu care ne luptăm în viața de zi cu zi, sunt abordate cu toată încrederea de pacienți. Toată lumea așteaptă un tratament nou, inovativ, pentru a-i salva viața. Iar acum, când am avut la dispoziție mai multe tipuri de tratamente – profilactice de data aceasta -, o parte din societate le-a privit cu foarte multă reținere, cu foarte multă suspiciune, cu neîncredere, iar neîncrederea aceasta s-a transmis către noi, corpul medical, și din păcate, ca societate și ca viitor, acest lucru nu ne face bine”, a mai spus Mahler.

Managerul Institutului „Marius Nasta” crede că motivul principal pentru eșecul campaniei de vaccinare în țara noastră constă în educația medicală precară a românilor: „Eu cred că nu trebuie să ne gândim acum ce nu a mers în România cu vaccinarea anti-COVID, cred că trebuie să ne uităm puțin la ceea ce a însemnat în ultimii zeci de ani educația medicală a românilor. Ei nu au fost obișnuiți să meargă la doctor decât atunci când nu mai pot și din păcate, se vede acest lucru și acum. Cei care ajung în spitale ajung cu forme terminale de boală, pentru că nici acum, chiar dacă sunt multe spitale care pot să-i primească, nu ajung pentru un control de rutină. Nu știm că bolile pot fi prevenite prin vaccinare – și nu mă refer doar la COVID, mă refer la multe alte afecțiuni. Nu pot să spun că vaccinarea antigripală, statistic, uitându-ne în spate, are un succes nemaipomenit. Avem și alte tipuri de vaccin, vaccinarea pneumococică, vaccinarea antimeningococică, avem foarte multe instrumente cu care putem să creștem sănătatea oamenilor și răspunsul sistemului imun, dar nu le folosim.”