Bătrân cu suspiciune de AVC, lăsat să aștepte mai bine de 6 ore pe holul spitalului

Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste
Foto: Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste (Facebook)

Un bătrân în vârstă de 86 de ani, ce avea suspiciune de AVC, a fost lăsat să aștepte 6-7 ore pe holul Spitalului Județean Târgoviște.

Cazul a fost prezentat pe Facebook de Ana-Maria Gheorghe, fiica bătrânului: „De la ora 23,30 (de peste 4h) sunt cu tata (în vârstă de 86 de ani) în Spitalul Judetean Târgoviște, cu suspiciune de AVC, prin apelarea serviciului 112; cu excepția medicului de UPU, dr Cristina Preda, care si-a facut rapid treaba, solicitand investigatiile necesare, restul personalului de gardă poate fi caracterizat prin „Nesimțire și nepăsare”.

Nesimțire și nepasare sunt cuvintele ce caracterizează „promptitudinea” în rezolvarea cazurilor de urgenta. Medic neurolog Istrate, medic de garda, sunat în prezenta mea, acum 3 minute, nu răspunde la tel. Ori doarme, ori așteaptă sa iasă din gardă!!! Oamenii ăștia, medici, plătiți cu trei-patru mii de euro, nu or avea părinți?”

În total, bătrânul a fost lăsat să aștepte peste 6 ore, de la 23:30 până la 6:00-6:30 dimineața: „Este ora 4 și 17 min dimineața și acest medic nu este de găsit. Medicul neurolog de gardă nu răspunde când îl sună linia de gardă, nu vine sa stea de vorba cu apartinătorii, nu vine nici pe secție.

Este ora 5 dim și medicul de gardă pe neurologie nu a coborât. Deși a fost sunat insistent. Pentru pacienții pentru care 1 h poate însemna diferența între viata si moarte.

La ora 5,30 dim, după insistentele serviciului UPU, telefoane, urcat pe secție de către apartinatorii pacientilor (secție încuiată), iese dr neurochirurg, buimac de somn, și spune ca „timpul minim de așteptare este de 6h”, după care ne întoarce spatele și intră înapoi in secția de neurologie.

În jurul orei 6-6,30 dim, dr neurolog Istrate coboară sa vadă pacienții din UPU. Întreabă pacientul (pe tata) dacă vrea sa plece acasă; tata spune ca nu se simte bine, se dispune internarea. 5 min. Atat a durat.

Dacă ar fi coborât la UPU când a fost rugat sa coboare, acele 5 minute, când ar fi putut sa stabilească internare, externare sau tinere sub observatie, sa vorbească cu apartinatorii, pacienții ar fi fost urcați pe secție, cu tratament stabilit de un medic specialist, apartinatorii nu ar fi stat în picioare peste 7 h, obosiți, epuizați, îngrijorați.”

„Cred ca astfel de medici fac de ras Spitalul Judetean de Urgenta Tgv, precum și pe acei colegi devotați, umani.

Spitalul este reabilitat, curat, dotat. Merită o resursa umana medicală de calitate. Iar noi, pacienți și apartinatori, meritam servicii medicale care sa respecte demnitatea umana!!!”, a mai scris femeia.

În urma incidentului, Spitalul Județean Târgoviște a transmis un comunicat în care medicul își cere scuze pentru situația creată.

„Medicii urgentiști l-au evaluat, monitorizat și investigat amănunțit, pacientul fiind monitorizat continuu. Medicul neurolog care asigura permanența în acea gardă și-a motivat lipsa din UPU din cauza unor cazuri aflate pe secție. Considerăm însă că acesta ar fi trebuit să se îngrijească de ambele situații și să acorde atenție, investigațiile necesare și tratamentul adecvat fiecărui caz în parte. Domnul doctor regretă întârzierea în acordarea consultației pacientului, motiv pentru care îi cere scuze public atât dumnealui, cât și familiei sale”, a precizat unitatea, potrivit adevărul.ro.

În urma examenului de computer tomograf cerebral a rezultat că bătrânul nu suferise un accident vascular cerebral. Totuși, el a fost internat în Secția Neurologie, unde primește îngrijiri și în acest moment.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.