Bani în avioane de hârtie lansate peste gard pentru un disident chinez

Ai_Weiwei
Benutzer: Hafenbar Wikimedia Commons

Mii de oameni au donat bani pentru a plăti taxa uriașă pe care guvernul chinez susține că artistul chinez Ai Weiwei o datorează statului. Până astăzi s-au strâns donații de 790.000 de dolari, relatează BBC. Suma totală pe care artistul o datorează este de 2,4 milioane de dolari, reprezentând taxe și amenzi.

Oamenii au oferit bani prin transfer bancar și comenzi poștale, iar unii dintre ei chiar i-au aruncat bani peste gard, în curtea locuinței sale. Banii erau împăturiți și așezați în avioane de hârtie lansate peste zid.

Donațiile au început imediat ce artistul celebru în toată lumea a anunțat că a primit o solicitare prin care i se cer impozite astronomice.

Potrivit unui voluntar de la studioul lui Ai Weiwei, aproape 20.000 de oameni au donat bani până acum.

„Sunt foarte recunoscător”

„Aceste donații nu sunt bani pur și simplu, ci sunt o expresie a ceea ce simt oamenii vizavi de cele întâmplate. Nu pot să spun decât că le sunt foarte recunoscător și că sunt atins de acțiunile lor”, a declarat Ai Weiwei.

Taxele impuse de guvern au legătură cu firma Beijing Fake Cultural Develpment Ltd., unde artistul chinez este angajat ca designer. Însă autoritățile susțin că el este de fapt cel care controlează compania.

În această primăvară, Ai Weiwei a fost ridicat de pe aeroportul din Beijing și închis timp de trei luni. În iunie a fost eliberat, dar a fost acuzat de evaziune fiscală.

Artistul a declarat pentru BBC că infracțiunile care i se pun în cârcă sunt doar o acoperire, el fiind de fapt persecutat pentru crezurile sale politice. În ultimii ani Ai Weiwei a fost unul dintre cei mai duri critici ai guvernului, militând pentru drepturile omului și criticând sistemul comunist din China.

Creator al stadionului „Cuib de pasăre” din Beijing

„În timpul celor 81 de zile de arest m-au acuzat de acțiuni subversive la adresa puterii statale”, a povestit el. Apoi, poliția i-a spus că va fi acuzat de evaziune fiscală pentru ca opinia publică „să creadă că este un om rău”.

Ai Weiwei trebuie să plătească banii până la sfârșitul săptămânii.

Artistul chinez este autor al multor lucrări din domenii precum arhitectura, sculptura, fotografia, filmul, instalațiile artistice. El a contribuit și la design-ul stadionului „Cuib de pasăre”, unde s-a desfășurat Olimpiada de la Beijing.

Stadionul_cuib_de_pasare
Foto: 沉浮-沉浮 Wikimedia Commons