Balamuc la Cupa Africii. Spectatorii au fost „măturaţi” cu elicopterul

Semifinala de la Cupa Africii pe Naţiuni dintre Ghana şi gazdele din Guineea Ecuatorială s-a transformat într-un război în ultimele minute de joc, după ce spectatorii au invadat terenul.

Jucătorii celor două echipe s-au ferit minute în şir de sticlele aruncate din tribune, iar suporterii ghanezi s-au refugiat în spatele unei porţi de frica localnicilor. Poliţiştii au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene, dar şi cu un elicopter, care a survolat minute bune stadionul din Malabo, împrăştiind huliganii.

„Terenul s-a transformat într-o zonă de război”, a comunicat Federaţia Ghaneză de Fotbal, care a acuzat fanii echipei gazdă de „gesturi barbare de vandalism şi de atacuri violente neprovocate”.

După o întrerupere de o jumătate de oră, meciul s-a reluat, iar Ghana s-a impus cu 3-0, avantaj pe care îl avea şi înainte de incindentele din tribune. În finala Cupei Africii, ghanezii îşi vor măsura forţele cu Coasta de Fildeş, care a trecut în cealaltă semifinală, cu 3-1, de Republica Democrată Congo.

Suporterii Guineei Ecuatoriale făcuseră scandal şi la pauză, când au aruncat cu obiecte către jucătorii Ghanei, care conduceau atunci cu 2-0. Fanii gazdelor au acuzat arbitrajul, mai ales că oaspeţii au deschis scorul dintr-un penalty, acordat după un fault asupra lui Kwesi Appiah. Jordan Ayew a deschis scorul de la punctul cu var, iar Wakaso Mubarak a dublat avantajul „stelelor negre” în urma unui contraatac, chiar înainte de finalul primei reprize.

Ultimul gol al partidei a fost semnat de Andre Ayew, vedeta ghanezilor, care vor încerca, peste două zile, la Bata, să cucerească al cincilea titlu la Cupa Africii. În faţă îi va sta Coasta de Fildeş, care are o generaţie extraordinară, însă neîmplinită.

„Elefanţii” au pierdut deja două finale în ultimii zece ani, iar de această dată speră, chiar şi fără Didier Drogba – retras de la echipa naţională – să devină campioana „fotbalului negru” pentru doar a doua oară în istorie.