BAC-ul se schimbă radical. O singură probă la română, matematică, științe, istorie și geografie

examen școală liceu bac
Sursa: giovannacco / pixabay.com

Examenul de Bacalaureat s-ar putea schimba radical începând cu anul 2027. Potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, prezentate azi într-o conferință de presă de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de Bacaluareat diferit, dacă se aprobă legile în această variantă, relatează edupedu.ro.

Astfel, elevii de clasa a XII-a vor susține o singură probă ce conține verificarea competențelor la mai multe materii, două probe de limbi străine, o probă de competențe digitale, iar cea specifică profilului va fi facultativă.

Iată propunerile:

A – proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările; aceasta constă într-o probă unică, prin care se evaluează competențele generale formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane.

B – două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență corespunzător Cadrului european comun de referință pentru limbi.

C – proba de evaluare a competențelor digitale. Rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competență, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu.

D – probă scrisă la Limba și literatura maternă – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale;

E – probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la alegerea candidatului. De exemplu, la profilul real, specializarea matematică-informatică din filiera teoretică, elevii vor susține o probă scrisă din matematică și informatică, iar la profilul umanist, specializarea științe sociale din filiera teoretică, elevii vor avea o probă scrisă din istorie și științe socio-umane, cu accent pe competențele dezvoltate în cadrul acestei specializări.

Propunerile celor două legi ale Educației vor fi lansate miercuri, 13 iulie, în dezbatere publică timp de 35 de zile.

Proba scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, nu condiționează promovarea examenului de Bacalaureat.

Sursa: giovannacco / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.