Azi începe noua sesiune din Rabla pentru Electrocasnice. Unde vă puteți înscrie pentru a primi vouchere

Programul Rabla pentru electrocasnice. Foto: Pixabay

Vineri, 17 iunie 2022, începând cu ora 10:00, începe o nouă sesiune din programul Rabla pentru Electrocasnice.

Persoanele fizice au la dispoziție 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică începând de vineri, 17 iunie 2022, ora 10.00, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu, instituția care organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Cei care vor să participe la program trebuie să intre pe site-ul electrocasnice.afm.ro și să își creeze un cont de utilizator.

„Având în vedere interesul manifestat față de acest program și succesul uriaș pe care acesta l-a avut în edițiile trecute în rândul populației, am luat hotărârea de a mări bugetul alocat la 100 milioane pentru cele două sesiuni din acest an, cu 25 de milioane mai mult față de anul trecut. Prin acest program promovăm reducerea consumului de energie prin înlocuirea echipamentelor electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum mult mai scăzut.

Toți cei interesați să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Calendarul de desfășurare a programului pentru această sesiune este următorul:

  • Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (17.06.2022, ora 10.00 – 23.06.2022, ora 23.59);
  • Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (24.06.2022, ora 10.00 – 30.06.2022, ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25.000 mii lei;
  • Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile și tabletele (01.07.2022, ora 10.00 – 07.07.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un
    buget de 10.000 mii lei;
  • Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (08.07.2022, ora 10.00 – 14.07.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15.000 mii lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul alocat în anul 2022 pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut.

Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, prima sesiune se va derula în lunile iunie – iulie 2022, iar a doua sesiune se va desfășura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

Echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

✓ 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
✓ 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
✓ 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
✓ 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
✓ 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
✓ 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
✓ 500 de lei pentru laptopuri;
✓ 300 de lei pentru tablete.

Programul de anul acesta va avea câteva modificări. Una dintre acestea prevede condiții mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an.

Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.

De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalitățile de achiziționare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

Listele cu beneficiarii aprobați vor fi publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunea dedicată programului.