Avocatul Poporului vrea să știe ce lege le permite polițiștilor să patruleze în civil

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Renate Weber, Avocatul Poporului, a cerut lămuriri ministrului de Interne despre controalele pe care le vor face polițiștii în civil.

Măsura, anunțată de Marcel Vela, a fost concepută pentru oprirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

”Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis în solicitare Avocatul Poporului, Renate Weber.

Potrivit Avocatului Poporului, legea privind Statutul polițistului precizează că portul uniformei constituie regula.

Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, se mai precizează în solicitare.

Poliția a anunțat că rolul polițiștilor în civil nu este neapărat de a da amenzi, ci de a îndemna la respectarea normelor de protecție sanitară.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.