Avertizare meteo. Ploi torențiale și vijelii în toată țara

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com
FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare de ploi și vijelii în toată țara. Informarea este valabilă până miercuri noaptea.

Meteorologii transmit că începând de luni, ora 12:00, până miercuri, la ora 23:00, în cea mai mare mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Instabilitatea se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15 – 25 l/mp și pe arii restrânse 30 – 40 l/mp.

Meteorologii mai transmit și că e posibil ca vremea instabilă să se mențină pe tot parcursul săptămânii, în majoritatea regiunilor țării.

În ceea ce privește Capitala, ANM spun că până miercuri sunt posibile ploi torențiale mai ales după-amiaza și seara, iar temperatura maximă nu va depăși 21 de grade Celsius. Până miercuri, mai ales după-amiaza și seara vor fi perioade în care stabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Meteorologii spun că vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină și posibil vijelii. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 21 de grade, iar cea minimă va fi de 8 – 11 grade.

Meteorologii anunță și că în săptămâna 25 mai – 1 iunie, valorile termice estimate pentru această săptămână vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sud-estice şi local în cele sudice şi centrale, iar în rest cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare.

În săptămâna 1 -8 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.