Avertisment: Dezinfectantul de mâini ținut în mașină poate provoca incendii!

Foto: Pixabay

Un secretar de stat maghiar a scris despre pericolul ascuns al sticluțelor cu dezinfectant pentru mâini ținute în mașini.

Tamas Schanda, secretar de stat pentru strategie în Ministerul Inovării și Tehnologiei de la Budapesta, a scris, pe Facebook, că pe timpul verii substanțele conținute în sticluțele cu dezinfectant se evaporă, iar o scânteie este de ajuns pentru a le aprinde.

În ultima perioadă, tot mai mulți cetățeni ai planetei își dezinfectează mult mai des mâinile, pe fondul pandemiei de coronavirus, care a provocat zeci de mii de morți în toată lumea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Inovării și Tehnologiei, remis Agenției ungare de Presă MTI și preluat de agenția Rador, alcoolul, substanța activă a dezinfectanților de mâini, este un agent inflamabil și începe să se evapore la aproximativ 20 de grade Celsius, iar odată cu creșterea temperaturii se accelerează și procesul.

Specialiștii maghiari recomandă ca recipientele cu dezinfectanți de mâini să nu fie ținute în mașini pe timpul zilei, când temperaturile sunt ridicate.

Vaporii de alcool pot fi aprinși, în spațiul închis al unui automobil, și de o scânteie provocată de electricitatea statică, provocată, de exemplu, de frecarea materialelor textile.

Comunicatul subliniază că că este importantă respectarea indicațiilor privind depozitarea flacoanelor de dezinfectante, menționate de fabricanți pe produsul respectiv.

Aceste produse au un conținut foarte mare de alcool, iar spațiul de depozitare al acestora trebuie să fie aerisit, dar și să aibă o temperatură de cel mult 35 de grade.