Autoritățile din Moldova erau pregătite să arunce în aer pista aeroportului Chișinău ca să nu fie controlată de armata Rusiei

FOTO: InsightPhotography/Pixabay.com
FOTO: InsightPhotography/Pixabay.com

Autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul, anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, să arunce în aer pista de pe Aeroportul Internațional Chișinău, pentru ca acest obiectiv strategic să nu fie preluat de armata Rusiei, potrivit ziarulnational.md.

Aceste dezvăluiri au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu, în cadrul unei emisiune de la Jurnal TV. Potrivit lui Popescu, după invazia din 24 februarie, avansul armatei ruse în Ucraina „a fost fenomenal” și a început să circule diferite hărți din care se deducea că „Rusia ar putea ajunge foarte repede și la granița Republicii Moldova.

„Și înainte de război instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care R. Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare.

Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveşte aeroportul.

În asemenea cazuri există opțiuni-standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”, a spus Popescu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.