Autismul la copii: simptome, semne și tratament

Autismul este o boală asociată cu adaptarea socială afectată a unei persoane, funcția de vorbire și dezvoltarea mentală. Cu diagnosticul precoce al autismului la copii, tratamentul poate avea rezultate vizibile, iar centrul principal al terapiei este educarea și socializarea copilului. Recunoașterea și tratarea autismului nu este simplă, iar diagnosticarea și corectarea în timp util a autismului, devine, în primul rând, sarcina părinților.

Stimulii posibili pentru debutul autismului

Nu este pe deplin înțeles dacă anumiți factori pot cauza autismul la copii. Dar este clar că, cu o predispoziție ereditară la această boală, orice impact grav asupra copilului poate duce la autism, inclusiv frică severă sau o infecție.

Tratamentul și corectarea autismului la copii

Există multe metode și programe de reabilitare profesională care descriu modul de tratare a autismului la copii. Printre cele mai populare se numără Applied Behavior Analysis, Floor Time, TEASSN și altele dezvoltate în SUA. Și în toate cazurile, terapia se bazează pe anumite scenarii comportamentale și comunicarea activă cu aceștia. În acest context, cât de mult va fi posibil să se reducă manifestările autismului la un copil, depinde în mod direct de eforturile părinților săi.

Există încă puțini specialiști în țara noastră care să se ocupe îndeaproape de autiști, folosind metodele comportamentale existente. Totuși, găsirea unui psihiatru cu cunoștințe este esențială. În instituțiile de învățământ corecțional, acestor copii nu li se acordă suficientă atenție, iar lucrul cu autiștii trebuie să se desfășoare într-un mod cuprinzător: în cabinetul psihiatrului, în școli și în grădinițe. Și, în orice caz, terapia individuală este în primul rând preocuparea părinților, indiferent de țara în care trăiesc.

Recomandări de bază pentru părinți

Abilitățile de viață necesare pentru un copil cu autism, ar trebui să se bazeze pe repetarea foarte frecventă a acelorași acțiuni. Chiar dacă copilul, de exemplu, a învățat să se spele pe dinți, mai târziu trebuie să „parcurgi” această lecție cu el din nou și din nou. O persoană cu autism trebuie să aibă o rutină zilnică strictă pe care părinții nu ar trebui să o încalce. Modificările bruște ale mediului și obiceiurilor copilului sunt interzise. Trebuie să comunici cu copilul tău cât mai des posibil și să petreci mult timp cu el.

Poți învăța cum să stabilești contactul cu un copil cu aceleași repetări persistente, atrăgând  frecvent atenția, dar fără să ridici vocea, să-l cerți sau să-l pedepsești. În autismul timpuriu, contactele emoționale frecvente cu copilul te vor ajuta: ridică-l, mângâie-l, leagănă-l, spune-i cuvinte frumoase ori joacă-te cu el cu un trenuleț de jucărie, cu mașinuțe de jucărie sau cu orice altceva. Comunicarea este posibilă prin schimbul de cărți, imagini, în cazurile în care interacțiunea vorbirii este dificilă. Nu depăși timpul de instruire. Copilul are nevoie de pauze între cursuri, jocuri, permițându-i să fie în singurătate. Exercițiile regulate cu copilul va ajuta la ameliorarea stresului și la întărirea dezvoltării sale fizice. Nu suprima inițiativa copilului și nu te grăbi să efectuezi acțiuni.

Sursa foto: Pixabay