Austria nu și-a schimbat poziția: Fără România în Schengen

Karl Nehammer
Karl Nehammer

Austria se opune în continuare ca România și Bulgaria să intre în Schengen, chiar dacă o majoritate în Parlamentul European a votat în favoarea unei aderări.

Potrivit jurnaliștilor de la Die Tageszeitung, cancelaria federală de la Viena transmite că Austria își menține dreptul de veto în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

De asemenea, aceeași instituție transmite că este vorba despre o chestiune de securitate și nu una de politică de partid.

Într-o rezoluție adoptată în urmă cu două săptămâni, legislativul european subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen.

Pentru Viena, însă, aparent, protecția frontierelor nu funcționează, altfel nu s-ar putea explica de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu fuseseră înregistrați anterior în nicio țară din UE.

Publicația germană trece în revistă evenimentele care au avut loc după ce Austria a blocat, la 8 decembrie 2022, accesul României în Schengen, urmărind interese electorale ce ţin de politica internă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.