Austria este de acord cu intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene. Ciolacu: „Am spart gheața!”

marcel ciolacu
Foto: Facebook

Austria este de acord cu intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene, a anunțat premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.

După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris Ciolacu.

În schimb, Austria vrea ca România să își securizeze mai bine granițele.

Concret, cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner vor ca România, Bulgaria și Comisia Europeană să accepte un set de cereri, transmite radioul public austriac ORF, potrivit G4media.ro.

Publicația „Kurier” din Austria a menționat condițiile avute în vedere de autoritățile de la Viena: creșterea de 3 ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, bani pentru infrastructura de protecție a frontierelor care să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România, și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.

Frontierele terestre și-ar păstra statutul actual, iar Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen.

Așadar, pentru transportatorii rutieri de marfă și pentru românii care merg în vacanță cu mașina nu va exista nicio schimbare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.