AUR cere reintroducerea armatei obligatorii pentru bărbați și femei

Armata Română are în componență peste 3.500 de femei militar. Foto: 221st Public Affairs Detachment / Flickr
Armata Română are în componență peste 3.500 de femei militar. Foto: 221st Public Affairs Detachment / Flickr

Reprezentanții AUR, care au intrat în Parlament pentru următorii patru ani, transmit că pregătesc un proiect legislativ prin care stagiul militar să devină din nou obligatoriu. Forma de pregătire nu va fi la fel, însă, potrivit liderilor AUR, fiecare cetățean trebuie să țină arma în mână, să își apere țara.

„Ne dorim ca acei bărbați și, de ce nu, femei, să poată să învețe cum să țină arma în mână și să își apere națiunea. Dacă cetățenii nu doresc să facă acest instructaj, pot opta pentru un voluntariat în cadrul unui ONG. Eu n-am făcut armata, de exemplu, și văd că îmi lipsește acest lucru și lipsește multora din generația asta.

Ne lipsește în situația în care trebuie să fim pregătiți pentru orice situație în viața asta. Nu putem să avem numai niște soldați profesioniști care să ne păzească de rele”, a declarat co-președintele AUR, George Simion, pentru TVR.

Potrivit lui Simion, astfel, cetățenii civili care au făcut armata pot fi recrutați „în cazul unui război”. Instructajul ar putea avea loc și sub formă de cursuri la sfârșit de săptămână.

Serviciul militar nu mai este obligatoriu din 2007. Ministerul Apărării Naționale organizează camapanii de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

În 2020 au fost disponibile 1.059 de locuri de rezerviști voluntari (maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi), în unităţi militare din judeţele Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Sibiu, Tulcea, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.