Au început testele cu laserul de la Măgurele

laser
Proiectul laserului de la Măgurele. Foto: ELI-NP

Cel mai puternic laser din lume a fost asamblat la Măgurele, iar specialiștii spun că la toamnă va fi obținut primul fascicul laser.

”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează și se testează diferite componente ale marilor echipamente. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a precizat, pentru News.ro, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Magurele, profesorul Nicolae Zamfir

Laserul de la Măgurele poate emite, la parametri maximi, un fascicul de 10PW, însă acest lucru nu se va întâmpla imediat. Testele vor dura cel puțin doi ani, urmând ca laserul să fie operațional în întregime abia în 2019. Investiția este estimată la 300 de milioane de euro, fiind finanțată din bani europeni.

Proiectul de la Măgurele dorește să descopere izotopi radioactivi, care pot fi folosiți, de exemplu, pentru tratarea cancerului, sau pentru a studia conținutul butoaielor radioactive, fără ca ele să fie desfăcute.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.