Au fost emise 5 coduri de vijelii, ploi torențiale, grindină și caniculă. Lista județelor afectate

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 5 coduri galbene și portocalii de vreme instabilă și caniculă.

MESAJ 1

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică.

Interval de valabilitate: 19 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 10:00.

În intervalul menționat, la început în Banat, iar spre seara și noaptea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 19 iulie, ora 18:00 – 20 iulie, ora 10:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menționat, în Banat și vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp).

Sursa: ANM

MESAJ 2

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 19 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Interval de valabilitate: 19 iulie.

Zone afectate: județele Dolj, Olt și Teleorman.

În județele Dolj, Olt și Teleorman se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

Sursa: ANM

MESAJ 3

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 20 iulie.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei și Olteniei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Notă: Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice și în următoarele zile.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.