Atenție la ciupercile cumpărate din piață. Cum trebuie consumate

Colegiul Medicilor Veterinari din judeţul Sibiu avertizează că în această perioadă un multe persoane încearcă să comercializeze prin pieţe sau alte locuri neautorizate sortimente diferite de ciuperci, recoltate din mediul natural, precum pajişti sau păduri.

O mare parte a populaţiei, în special din zona rurală, dar şi alți consumatori care cumpără de pe stradă , preferă să consume ciuperci care cresc în mediul natural, sub pretextul că deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otrăvitoare.

„Atenţionăm populaţia că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, chiar şi cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice,  (exemplu, hribii sau champignon) şi care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, ori au degerat, pot conţine substanţe toxice pentru organismul uman. Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale. Există şi numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin total inofensive şi bune de consum”, au atenționat rerpezentanții Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu, printr-un comunicat.

Astfel, ei recomandă ca ciupercile să fie consumate în stadiu tânăr şi la scurt timp de la recoltare, deoarece conţin substante uşor alterabile, care prin descompunere dau naştere la unii complexi toxici.

Pentru a deosebi corect ciupercile, se iau în calcul următoarele elemente: aspectul general, locul unde cresc, forma de apariţie, culoarea, forma pălăriei şi a piciorului, carnea, stratul cu lamele, inelul, valul şi sporii (prin analiza la microscop).

Intoxicaţiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora  spontană, cauzate atât de necunoaşterea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori intre ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare, atenționează specialiștii.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie  şi se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiraţie abundentă sau simptome asmatice destul de grave.

Sfaturi pentru cumpărători

Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, spercialiştii recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare.

Se mai recomandă, să se aprovizioneze cu sortimente de ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică) unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în ciupercării specializate cu această activitate şi care prezintă o garanţie pentru consumatori şi înlătură riscul de îmbolnăvire.

De asemenea, înainte de preparare, ciupercile se curaţă bine de resturile vegetale, pământ, turbă, nisip şi se îndepărtează numai partea din picior care a crescut în pământ sau amestec de acoperire (în cazul celor de cultură).

În situaţia apariţiei simptomelor de întoxicaţie cu ciuperci se recomandă populaţiei să se prezinte în cel mai scurt timp la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă”.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: