Atacatorul din Noua Zeelandă a fost recent în România

brenton tarrant românia vizită
Brenton Tarrant s-a filmat în timp ce a comis atacul asupra moscheilor

Brenton Tarrant, atacatorul în vârstă de 28 de ani care a omorât 49 de persoane după ce a deschis focul în două moschei din orașul Christchurch, Noua Zeelandă, a fost recent în România și în Bulgaria, relatează telegraph.co.uk.

Anchetatorii din Bulgaria au anunțat vineri, 16 martie, că au început o investigație privind o vizită recentă în această țară a lui Brenton Tarrant, australianul reținut de poliție drept principalul suspect în cazul atacului terorist de ieri.

Brenton Tarrant a vizitat Bulgaria în perioada 9 – 15 noiembrie a anului trecut, susținând că voia să „viziteze locuri istorice și să studieze istoria țării din Balcani”, a anunțat procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov.

Procurorul a mai spus că investigația va stabili dacă vizita australianului a avut un alt scop decât cel declarat.

Potrivit anchetatorilor, Tarrant a zburat de la Dubai la Sofia pe 9 noiembrie, iar apoi a închiriat o mașină pentru a vizita locuri istorice în 10 locații diferite.

Apoi, pe 15 noiembrie, a luat un zbor cu destinația București, de unde a închiriat o mașină pentru a merge în Ungaria, a mai dezvăluit procurorul general bulgar.

Nu a fost pentru prima dată când Brenton Tarrant a vizitat regiunea balcanică. În perioada 28-30 decembrie 2016 a făcut o scurtă vizită aici, călătorind cu autobuzul prin Serbia, Croația, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina.

Atacul armat de ieri este cel mai grav din istoria Noii Zeelande. Se pare că Brenton Tarrant ar fi postat online un document în care spune că a început să plănuiască atacurile acum doi ani.

În documentul de 16.500 de cuvinte el prezintă o ideologie de extremă-dreaptă și acuză imigrația „non-europeană” din Occident.