Atac terorist la Viena: Cel puțin patru oameni au murit. Cine a comis crimele?

FOTO: Capturi video
FOTO: Capturi video

Cel puțin 4 persoane și-au pierdut viața azi-noapte într-un atac terorist petrecut în centrul capitalei Austriei.

Alte 15 persoane au fost grav rănite, unele dintre ele fiind în stare gravă. Unul dintre teroriști a fost ucis de forțele de ordine, în timp ce un al doilea este încă liber. Atacul terorist a vizat șase locuri diferite din Viena.

Patru persoane au fost reținute în legătură cu atacurile sângeroase de azi-noapte.

Potrivit presei austriece, unul dintre atacatori, cel ucis de polițiști, s-a născut în anul 2000 la Viena, din părinți de origine albaneză veniți din Macedonia de Nord.

Tânărul era monitorizat de poliție, fiind unul dintre cei 90 de cetățeni austrieci care au vrut să plece în Siria pentru a lupta alături de forțele Statului Islamic.

Foto: Bild.de

Atacatorul a postat pe contul de Instagram mai multe fotografii în care apare ținând mai multe arme automate.

Vienezii au fost rugați să rămână în case, pe cât este posibil, iar școlile au fost închise astăzi. Centrul Vienei e și el închis, polițiștii făcând cercetări.

Atacatorii au tras multe focuri de arme pe Seitenstettengasse, o stradă aglomerată din centrul Vienei, aproape de sinagogă. Opera din Viena a fost evacuată imediat, iar polițiștii au ocupat imediat strada.

Incidentul a avut loc în ultima seară înaintea intrării în vigoare a unor noi restricții pentru încetinirea pandemiei de COVID-19 în Austria.

Vorbind despre unul dintre teroriști, ministrul de interne austriac Karl Nehammer a spus: ”Este clar că este o persoană radicalizată despre care credem că simpatizează cu Statul Islamic, însă nu avem o concluzie defenitivă, încă investigăm”.

La fel ca alți lideri europeni, președintele României Klaus Iohannis a condamnat imediat acest act terorist.

”Vești îngrozitoare de la Viena în această seară. Condamn cu fermitate aceste acte de teroare atroce. Condoleanțele mele familiilor și celor apropiați ai victimelor. România este solidară cu Austria”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anumit atacul terorist drept ”repulsiv”.