Astra – Dinamo 6-1. O rușine în alb și roșu

Dinamo București a arătat aseară, în ploaia hotărâtă de la Giurgiu, că a încetat să fie o forță a fotbalului românesc, fiind umilită timp de o oră și jumătate de Astra, care putea să câștige la o diferență mult mai mare.

Decăderea recentă a ”alb-roșilor”, ale căror culori erau iubite cândva de milioane de români, a continuat aseară cu un rezultat rușinos: 1-6 cu Astra, cea mai severă înfrângere a dinamoviștilor în campionat.

Istoria nu joacă fotbal, iar exemplele sunt nenumărate. De la Nottingham Forest, dublă câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni care se zbate de 15 ani în ligile inferioare din Anglia, până la naționala Braziliei, umilită acasă de Germania cu 7-1 la Cupa Mondială din această vară. Toate marile echipe sunt predispuse la dezastre.

În cele 1.999 de meciuri pe care Dinamo le-a jucat până acum în Liga 1, singura divizie în care a evoluat de la înființare, în urmă cu 66 de ani, echipa din Ștefan cel Mare mai primise șase goluri doar o singură dată, într-un eșec cu Știința Timișoara, scor 2-6, în 1958.

A fost o seară tristă în special pentru Ionel Dănciulescu, naivul antrenor al dinamoviștilor, care a împlinit ieri 38 de ani. Cel mai bun marcator din era modernă a fotbalului românesc, depășit doar de legendarul dinamovist Dudu Georgescu în clasamentul golgheterilor din toate timpurile în Liga 1, a trimis în teren o echipă incompetentă, într-un sistem tactic falimentar.

Chiar dacă scorul final a fost Astra – Dinamo 6-1, portarului Traian Marc nu i se pot reproșa prea multe. Apărarea, în schimb, compusă din inexistentul Fai și indolentul Filip, pe flancuri, și cu iresponsabilii Nedelcearu și Cordoș (n.r. – cei mai slabi fundași pe care i-a avut vreodată clubul) în centru, a fost depășită la aproape fiecare acțiune ofensivă a Astrei.

Închizătorii Boubacar și Bărboianu au arătat din nou că sunt mult sub nivelul cerințelor din fotbalul profesionist, în timp ce mijlocașii Elton, Lazăr și Matei doar jucători de creație nu pot fi numiți. Atacantul Alexe, care visează să se întoarcă în fotbalul din Occident, nu a reușit să atingă mingea timp de 90 de minute.

Singurul gol al ”câinilor roșii” a fost un cadou de Moș Nicolae oferit de Lung Jr. lui Bilinski, care rămâne unul din puținii fotbaliști de la Dinamo, echipă care încheie turul de campionat pe locul 8.

Ionel Dănciulescu și-a asumat eșecul, încercând să-și protejeze jucătorii – a căror vădită lipsă de respect pentru meserie a provocat dezastrul de la Giurgiu.

Nu sunt semne că situația jalnică a echipei cu 18 titluri naționale în palmares se va schimba. Se vorbește de înlocuirea lui Dănciulescu, despre aducerea unor noi conducători, însă marea problemă – jucătorii – pare să fie ignorată.

Astra – Dinamo 6-1

Au marcat: Budescu (16), Takayuki (20), De Amorim (29), Oros (36), Alibec (69), Ben Youssef (74) / Bilinski (70)

Astra: Lung Jr. – Rus, Oros, Ben Youssef, J. Morais – Enache (M. Cristescu, 67), Laban, Takayuki – Budescu (Chițu, 75), De Amorim (Ioniță, 79) – Alibec. Antrenor: Oleg Protasov

Dinamo: Marc – Filip, Cordoș, Nedelcearu, Fai (Bilinski, 46) – Boubacar, Bărboianu – Matei (Gavrilă, 56), Elton (Șerban, 58), Lazăr – Alexe. Antrenor: Ionel Dănciulescu