Astăzi este echinocțiul de primăvară. Când trecem la ora de vară

FOTO: valentinsimon0/Pixabay.com
FOTO: valentinsimon0/Pixabay.com

Echinocțiul de primăvară se va produce în România la ora 23:58, potrivit cercetătorilor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La momentul echinocțiului de primăvară Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest, potrivit astro-urseanu.ro.

Începând cu acest eveniment astronomic, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Tot astăzi, pentru toată emisfera nordică, a început primăvara astronomică. În același timp, pentru emisfera sudică, a început toamna astronomică.

Când trecem la ora de vară

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 30 spre 31 martie. Atunci, ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 3:00 va deveni 4:00.

În ultimii ani s-a dezbătut mult pe subiectul schimbării ceasului în Uniunea Europeană. Europarlamentarii decid că schimbarea ceasului va avea loc încă doi ani, până în 2021. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, „ora de iarnă”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

De asemenea, țările Uniunii Europene trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor. Uniunea Europeană a făcut o consultare la care au participat 4,6 milioane de cetățeni din statele membre, iar 84% dintre ei au optat pentru eliminarea schimbării orei.

FOTO: valentinsimon0/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.